Любопитно

Хасковският музей с участие в „Спасените съкровища на България“

Регионалният исторически музей в Хасково ще участва с осем ценни артефакта в изложбата „Спасените съкровища на България“, съобщават от РИМ.

Седем от артефактите, с които участва хасковският музей, са от стъкло. Те са изработени между II и IX век и въпреки, че са на повече от хиляди години са запазени цели, което е много ценно като се има предвид колко чупливо е стъклото. Това са предмети на лукса, притежавани от богати хора.

Интерес представлява ойнохое – стъклен съд, чието устие е във формата на трилистна детелина. Върху него с позлата са изобразени флорални елементи и птици. Най-вероятно този съд се е използвал за съхраняване на благовонни масла. Със същото предназначение е била стъкленицата във формата на камила, както и балсамариите.

Експозицията се организира от НАИМ съвместно с Министерство на вътрешните работи, с подкрепата Министерство на културата и съдействието на Столична община. Временната експозиция може да бъде посетена от 7 ноември до 27 януари 2019 г. Изложбата включва изключително интересни и ценни предмети от НАИМ и 18 музея в страната, отнасящи се към епохите на праисторията, античността и средновековието.

Повечето предмети участват не за първи път в национални изложби в София. От няколко години през зимата НАИМ организира тематични изложби, в които винаги се включват и предмети от археологическата колекция на хасковския музей.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button