Любопитно

НАП започна часове по данъчна грамотност в хасковски училища

НАП стартира поредния етап на образователния си проект „Влез в час с данъците“, съобщават от офиса на приходната агенция в Хасково.

Часовете са в ПГЛП „Райна Княгиня“, ПГТ „Александър Паскалев“, ЕГ „Асен Златаров“ и ПМГ „Боян Петканчин“. В тях бяха изнесени първите часове по данъчна грамотност от експерти от местния офис на приходната администрация. Данъчните обясниха на ученици от 12 и 11 клас какво представлява държавния бюджет, защо е важно да се плащат данъци и осигуровки, могат ли докато са ученици да работят и при какви условия, как да разпознават истинските касови бележки от фалшивите и къде да сигнализират, ако станат свидетели на данъчно нарушение.

Особено интересни за младежите бяха начините, по които НАП засича данъчни измами и как ограничава сивата икономика. Като бъдещи млади кадри, учениците обещаха да бъдат непримирими към плащането на заплата „в плик“ – т.е. укриването на данъци и осигуровки от трудовите възнаграждения, и към неотчитането на приходи от продажби.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че и през тази учебна година, Агенцията стартира една от най-успешните си кампании сред младите хора, чиято цел е учениците да получат основни познания за данъчната и осигурителната система в страната. През следващите седмици кампанията в областния град ще обхване още ФСГ „Атанас Буров“, ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“, ПГДС „Цар Иван Асен II“, както и СУ „Васил Левски“.

Часовете по данъчна грамотност за оказват полезни за учениците и при решаването на тестове в играта на НАП, достъпна на интернет адрес www.vlezvchas.bg , където чрез правилното решаване на въпроси по различни данъчни и осигурителни теми младежите се състезават за страхотни награди: 2 игрови конзоли, 2 гейминг системи за виртуална реалност, 2 велосипеда, 2 електрически смарт ховърборда и 2 смарт часовника.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button