Регион

Две застрашени костенурки откриха в кола на границата, глобата е до 10 000 лв.

Две сухоземни костенурки са задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверка на лек автомобил, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

След проверка от експерт по биоразнообразие е установено, че костенурките са от вида шипобедрена, който е застрашен.

Костенурките са били пренасяни от турски гражданин и неговата майка, пътуващи през България за Германия. По думите им животните са подарък за децата им. По време на проверката не са представени задължителните документи по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора за износ, издаден от Турция и за внос, издаден от МОСВ. Тези документи са задължителни, тъй като шипобедрените костенурки са световно застрашен вид и са включени в приложенията на Конвенцията. В българското законодателство сухоземните костенурки са защитен вид и попадат в приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие.

РИОСВ ще състави акт за административно нарушение. В Закона за биологично разнообразие за такова нарушение се предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Костенурките временно са настанени в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в село Баня до влизането в сила на наказателното постановление, след което МОСВ ще издаде заповед за окончателно разпореждане с тях.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гост
гост
12.11.2018 21:58 21:58

Като знам ловджиите колко желви изядоха, направо не знам…

Back to top button