Полицаи спасиха ценна мраморна плоча в Свиленград

Регион

Полицаи са издирили цветна мраморна плоча в Свиленград, съобщават от областната дирекция на МВР.

Тя е открита при изкопни работи в центъра на града. Работниците не обърнали внимание на експоната и го захвърлили. Благодарение на бързата намеса на полицаите Евгени Дрънгов, Николай Николов и Георги Димитров , културната ценност е намерена и предадена на музея. Според експерти, плочата с цветни орнаменти дава информация за османския период по нашите земи. Този вид плочки се появяват в Османската империя в края на 19 век и са се ползвали при погребални ритуали, като подобни са открити в районите на Шумен, Разград и Кърджали, но за първи път в района на Свиленград – в района на някогашната джамия.

Писмена благодарност от директора на Историческия музей в Свиленград Елена Митева е получил старши комисар Ангел Цанков. Тя изразява благодарност към трима служители от полицейското управление в града. Митева твърди, че с подкрепата на свиленградските полицаи в музея са предадени през годините още праисторически хаван от селищна могила „Хисарлъка“ и мраморна плоча от местността „Манастира“ край село Щит.

Плоча

Един коментар по “Полицаи спасиха ценна мраморна плоча в Свиленград

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.