Хасково

Хасковски учители се жалват на Мая Манолова от срочни трудови договори

Учители от Хасково са подали жалба до омбудсмана Мая Манолова срещу порочна практика в трудовото законодателство. Директори на училища си позволявали в продължение на няколко години да сключват временни трудови договори, като така „държали на верижка“ учителите. Това съобщи на пресконференция в Хасково Манолова.

По думите на обществения защитник това е нечестно и в пълно противоречие с обявената от правителството политика за подкрепа на учителския труд. За Манолова тази практика е неуважение към труда на учителите и опит да се посегне на тяхното достойнство. Тя увери, че ще поиска среща с министъра на образованието, за да бъде поставен този проблем, който досега е установен в община Хасково и може би съществува на други места. Според Манолова да сключваш временни трудови договори в продължение на 7 г. е безобразие. По нейните думи в жалбата ставало въпрос за повече от две училища и за над 100 срочни договора с учители. Инспекцията по труда пък вече е констатирала нарушенията в две училища.

Мая Манолова и нейният екип вчера и днес работят в разкрити приемни във всичките 11 общини на Хасковска област. Очаква се до края на приемния ден броят на изслушаните да е близо 200 души. Най-честите жалби са за ниски заплати и пенсии, некоректни работодатели, фирми за бързи кредити, частни съдебни изпълнители.

По-късно Мая Манолова се срещна в Димитровград с 29-годишната Мария Иванова, на която съдейства за осигуряването на електрическа инвалидна количка. Младата жена от години мечтае да излезе от дома си, но семейството й не разполага със средства за закупуване на моторизираното помощното средство, затова в момента се провежда кампания в подкрепа на Мария Иванова.

Омбудсман

Мария, страдаща от вроден синдром, вече има нова електрическа инвалидна количка благодарение на дарителската кампания, в която се включиха десетки добри хора от града и страната.

Мая Манолова

Снимки: Христо Тотев

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ватман
ватман
29.11.2018 14:51 14:51

тази монипулаторка с какво пристигна в хасково че на гарата тази сутрин не я видях. Да не е с двуколка

вагон
вагон
29.11.2018 15:06 15:06

Мая с кой влак пристигна до Хасково?

паф-пуф
паф-пуф
29.11.2018 22:45 22:45

С майиния си влак. С влака на дружбата, с кой влак. Вие пък и питате .

Back to top button