Любопитно

Хасковски талант твори на европейски сцени

Музикална Стара Загора аплодира авангардната постановка „Катерина Измайлова“ от Шостакович, която бе представена в рамките на традиционния Фестивал на оперното и балетното изкуство. В залата бе и художникът на спектакъла – родената в Хасково Димана Латева.

След поставянето на операта „Катерина Измайлова“ в Русе от Вера Немирова, един от най-успешните български оперни режисьори в Европа, младата сценографка бе поканена да създаде декора и сценичните костюми и в Пловдив.

Димана Латева е завършила Езиковата гимназия „Проф. Асен Златаров“ в Хасково, а университетските й дипломи са от Хамбург и Берлин. Печели конкурс за стипендия на културния фонд на Фондация „Дойче банк“. Работи като асистент по спектакли в Държавна Опера-Берлин, Комична Опера-Берлин, музикалния летен фестивал-Залцбург, Държавна Опера-Франкфурт, след което пристъпва към създаване на собствени художествени решения на сценография и костюми. Сред тях е и пиесата „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, поставена с успех в Берлин.

Художник

Тази година името на талантливата художничка и нашумя не само в Германия, но и в Австрия, покрай постановката на операта „Дон Жуан“ от Моцарт, на която тя е сценограф. Премиерата й е в Германия, а после и в Австрия. Поради големия интерес спектакълът е поканен на фестивал във Виена през изминалото лято. Модерната постановка и прочит на старата история, предизвиква бурни отзиви и е показвана на осем необичайни места в различни квартали на австрийската столица.

Държавната опера в Хамбург сега играе новата постановка на музикалната комедия „Москва Черемушки“ от Дмитрий Шостакович. Сценограф и автор на костюмите е отново Димана Латева.

Предпочитам сценографията пред рисуването, тък като дава възможност за създаване на жива картина, която може да се променя и да се развива в много посоки, казва художничката пред медии.

Художник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button