Регион

Такси за автомобилите в центъра при замърсен въздух обмислят в Димитровград

Въвеждане на такси за влизане с автомобил в центъра на Димитровград и изграждане на паркинги по периферията му са част от мерките, описани в плана за устойчива градска мобилност, който Димитровград разработва по европейски проект с помощта на експерти.

Таксите най-вероятно ще се въвеждат при надвишаване праговете на замърсяване на въздуха, обясни зам-кметът Яшо Минков. Проектът се реализира в партньорство с още 15 общини и организации от Европа с водеща организация – Виенският технически университет. С плана за устойчива градска мобилност се очаква Димитровград да бъде в унисон с градове като Виена, Прага, Будапеща, Дубровник, които също разработват планове по проекта. Целта му е намаляване на автомобилния трафик с 2-3% през следващите 5 г. и употребата на лични превозни средства, и стимулиране ползването на градския транспорт, ходенето пеш, карането на велосипеди, електрически автомобили и мотопеди на ток.

Димитровград

Предвиждат се още подобряване на светофарното регулиране на кръстовища, създаване на онлайн платформа за всички видове транспорт и разписания, оптимизиране на маршрутната схема на градския транспорт, поставяне на говорещи табели по автобусните спирки в Димитровград за улеснение на незрящите хора, както и соларни панели, които да ги захранват. Ще се работи за оптимизиране на паркинговата инфраструктура в града.

Изграждането на велоалеи обаче е скъпо, като по изчисления на общината минималният разход е около 70 лв. на квадратен метър.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button