Прокуратурата прекрати разследването за водата, била безопасна за здравето. РЗИ: Забраната за пиене остава!

Хасково

Районна прокуратура – Хасково прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на Хасково, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Държавното обвинение се самосезира през април 2017 година, когато стана ясно, че в края на 2016 година е установено превишено съдържание на уран и алфа активност в подземните води на сондажите. Разследването трябваше да установи дали някой е укрил информацията.

Разследването е доказало, че водата в Хасково е безопасна за здравето и така няма укриване на информация, твърдят от прокуратурата.

В хода на досъдебното производство е изискана значителна по обем документация и са разпитани множество свидетели. Експерти от БАН извършиха оглед на помпена станция 1 и взеха проби от водата. Установено е, че в резултат от дългогодишната експлоатация на подземни води се наблюдава спадане на водното ниво на големи площи, осушаване на водоносния хоризонт, което води до засилване ролята на окислителните процеси и засилване на мобилността на урана в горните му части. Наред с това, важен фактор за ускоряване процесите на миграцията на урана е и увеличаване на скоростта на движение на подземните води в обсега на депресионната фуния, създадена от дългия период на черпене на вода от водовземните съоръжения.

Според разследването по повишените стойности на уран в питейната вода на Хасково не се дължат на находище „Чешмата“, което се намира на 6 км западно от кв. „Болярово“, където е добиван уран, а на наситени с уран скали в района на самите кладенци.

Експертите от БАН, изготвили комплексната експертиза по делото, са категорични, че изследваните води съответстват на изискванията, предвидени с Наредба № 9, допълват от прокуратурата. При водата било важно количеството нуклиди, които попадат с нея в човека. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на много месеци и даже години, оказвайки през цялото това време негативно влияние върху организма. За определяне на това въздействие е въведено понятието приравнена ефективна доза, с което оперира Световната Здравна Организация (СЗО). Във всички свои разчети и препоръки Световната здравна организация широко използва стойността 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Тоест, ако водата удовлетворява нормите за радиологична безопасност, то при нейното ежедневно потребление в количество 2 литра на ден, дозата на облъчване, която при това ще получи човек за една година, няма да превиши 0,1 мСв и тази ежегодна доза може да се счита за безопасна през цялата продължителност на живота на човека, както е установено и в хода на настоящото производство, се казва в съобщението.

От държавното обвинение допълват, че от справката на Онкологичен диспансер – Хасково е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен. Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Водата в Хасково продължава да бъде забранена за пиене и готвене. От здравната инспекция коментираха пред Haskovo.info, че нови проби не са взимани през последните 10 месеца, защото ВиК изчакват да бъде построен новия водопровод и всички нови кладенци, за които бяха отпуснати 2 милиона лева и чистата вода да се смеси със сегашната като по този начин количеството уран да влезе в нормите.

loading...

7 коментара

  • Иха! Изключително завъртян сценарий за филм. Продавайте правата на американците и с парите ще подменим водопроводните тръби!

  • Баси! Нщо не разбрах. Водата е чиста и БЕЗОПАСНА ама дадоха едни милиони да направим нови кладенци, нЕкъв вид сценарии ми се вижда. Някой трябваше да бъде омаскарен, да има за какво да го говорят
    И не мерили сега урана-що? А на Харманли защо премерихте и забраната за пиене на вода падна два месеца след като установиха че има уран??? Тука 10 месеца няма изследване? Що?… Някой усвоява пари докато копа кладенци -да не се окаже че са дадени грешни пари за кледенци. Разсъждаваме само …предложението за нови кладенци е от инж. Марков шеф на ВиК…той пък се командва от инж. Добрев дето е баща на един депутат….А сега смЕтайте!!!

  • Два милиона изгърмяха,на гърба на народа.Делянчо да се гръмне в десятката щото си ебало мейч…

  • Поредната нагла кражба на Герб,според мен завишен уран въобще не е имало,то като е негодна за пиене що не се таксува като промишлена.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.