Съдът потвърди глобата от 10 000 лв. за „Булсатком“, наложена след злополуката със загиналия техник в Подкрепа

Хасково

Хасковският районен съд потвърди глобата от 10 000 лв. за „Булсатком“, наложена от Инспекцията по труда.

Глобата е за административно нарушение, установено след проверката на Инспекцията след смъртта на 30-годишния техник Мирослав Петков през юли. Haskovo.info припомня, че техниците бяха изпратени в хасковското село Подкрепа за отстраняването на авария след паднал гръм. Ток удари и уби Петков.

Проверяващите констатираха, че не е приложена писмена инструкция за безопасна работа на производителя за използваните съставни устройства или вътрешна инструкция с цел предварително информиране за избягване на рисковете за живота и здравето на работниците при работа с електрически ток. За това на фирмата е съставен и връчен актът. Второто предписание за фирмата е да се осигурят подходящи квалификационни обучения по електробезопасност на работещите. Те трябва да залегнат като задължително условие в длъжностните характеристики на работещите. На следващо място трябва да се преразгледа оценката на риска и да се предприемат адекватни мерки за отстраняването му.

От „Булсатком“ обжалваха глобата пред съда. Магистратите намират за доказано от събраните по делото доказателства, че жалбоподателят е осъществил нарушението на посочената в наказателното постановление дата и място, се казва в решението на съда. Имуществената санкция е над средния размер, но според съда в случая има изключително тежки и трагични последици от нарушението, извършено от фирмата. Според съда размерът на глобата е правилно определен.

Така съдът потвърждава наказателното постановление на Инспекцията по труда, като решението подлежи на обжалване пред Хасковския административен съд.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...