Регион

Димитровград получава 7.5 млн. лв. за по-чист въздух

Община Димитровград ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 7 555 396 лв., съобщават от кметството.

От общината вече са получили покана от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 на база постигнати резултати в дейностите по подобряване на качеството на атмосферния въздух, както и на основание на замерванията от съответните РИОСВ. Димитровград е поканен заедно с общините София, Бургас, Видин, Монтана, Пловдив и Смолян, да подаде проектно предложение по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“.

Схемата ще се реализира на два етапа, като в момента екипът на общината разработва формулярът за кандидатстване и след сключване на административния договор за безвъзмездната помощ с МОСВ ще започне реализацията на първия етап. Той включва разработване на проект за намаляване количествата на финните прахови частици и азотни окиси, провеждане на обучителни кампании за осведомяване на населението, разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност на инвестициите. Предвижда се и механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства и разработване на визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще бъде разработен и документ за средните или пределни цени за отопление за различните алтернативни форми на отопление при подмяна на отоплително устройство на дърва и въглища.

Вторият етап на процедурата ще включва реалната подмяна на отоплителните устройства съгласно разработените документи. Всички дейности ще бъдат изпълнявани при максимална осведоменост на заинтересованото население на общината с оглед оптималното постигане на заложените индикатори и задоволяване потребностите на жителите на община Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button