Любопитно

Грейна и коледната елха в Свиленград с празнични фойерверки

Светлините на коледната елха в Свиленград бяха запалени тази вечер с празнични фойерверки, съобщават от кметството.

По традиция коледното дърво е разположено в центъра на града, до пощата. Преди това, от 16 часа, за децата там се игра спектакълът „Веселата Коледа на една сърдита леличка“. Малчуганите се забавляваха с въпроси на Дядо Коледа, а най-активните получиха лакомства.

Традиционният Коледен базар ще започне на 8 декември. Откриването му е от 11 часа с концерт на народните певци Йорданка Вълчанова и Райко Севов и изпълненията на представителен танцов ансамбъл „Хасково“.

Елха

Коледен концерт на деца от детските градини ще огласи базара на 11 декември от 16 часа. Тогава ще бъдат наградени участниците в конкурса за детска рисунка и коледна украса „Вълшебна Коледа“. Най-добрата рисунка ще бъде отпечатана като коледна картичка на община Свиленград.

На 13 и 14 декември в Историческия музей ще отвори врати Коледна работилница. В нея ученици от 5 и 6 клас ще научат как се правят коледни украси и играчки за елха от естествени материали като слама, клонки, кори на плодове и други. Какви са и каква е символиката на ястията за коледния пост и празничната трапеза на Рождество ще бъде тема на срещата с ученици в музея на 18 декември.

Творческата общност на Свиленград ще открие годишната си изложба на 15 декември в Арт галерията. 13 местни художници и дърворезбари ще представят обща изложба наречена „Човърканица land“. Ще бъдат изложени за продажба творби на изящните и приложни изкуства, които могат да станат оригинален коледен подарък.

Тази година благотворителната кауза на Еко Коледа в село Мезек е за набиране на средства за спортни уреди и беседка. На 15 декември в центъра на селото кулинарна изложба и базар ще предлагат домашно приготвени местни традиционни ястия и деликатеси, придружени с народна музика и мезешко вино.

В читалище „Просвета 1870“ светлите празници ще бъдат отбелязани с много концерти – фолклорен концерт на 17 декември от 18 часа, Коледа с „Приятели“ е наречена изявата на известната свиленградска вокална група на 19 декември от 18 часа, а на 21 декември от 18 часа е коледният концерт „Зимна приказка“ на Хорова школа „Свиленград“.

Празник на младото вино, организиран от Ротари клуб на 22 декември от 11 часа, ще отличи най-хубавите домашни бели и червени вина, местна реколта 2018 година. Винарската надпревара ще се състои на Коледния базар.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button