Хасково

Заболеваемостта в Хасковско остава ниска, в страната се увеличава

Заболеваемостта в Хасковска област остава ниска през миналата седмица, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Острите респираторни заболявания са 12, приблизително колкото бяха и през предходните седмици.

От здравното министерство съобщават, че през изминалата седмица в страната са регистрирани общо 5 587 случая на остри заразни заболявания срещу 5 093 случая за предходната седмица. От тях 4 528 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 4 071 случая за предходната седмица.

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания продължава да нараства постепенно, като общата заболяемост е 118,72 на 10 000 души срещу 106.72 за предходната седмица. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица, очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 – 4 г. (504,29), следвана от възрастовата група 5 – 14 г. (328,07).

При рутинно извършваното в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ на НЦЗПБ изследване на клинични проби от болни с клинични симптоми за ОРЗ и грип, от началото на сезона към 2 декември са доказани 3 грипни вируса A(H1N1)pdm09 (в рамките на едно семейство) и един грипен вирус A(H3N2).

Иначе, в Хасковско за периода има още шестима с ентероколит, трима със скарлатина и четирима с варицела. По линия на държавния здравен контрол са извършени 63 проверки, издадени са 4 предписания и са взети 32 проби за анализ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button