4 общини в Хасковска област са класирани за безжичен интернет

Регион

Общините Димитровград, Ивайловград, Минерални бани и Стамболово ще имат безплатен интернет по инициативата WiFi4EU.

Те ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места, тъй като са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати.

Четирите общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Това трябва да стане в срок от 18 месеца след подписване на споразумение с Комисията за получаване на ваучери.

Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години. Целта е гражданите и бизнесът в цяла Европа да имат достъп до комуникационни услуги, включително достъп до интернет услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и други възможности.

От кандидатствалите 209 български общини са класирани 113. До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват. Първата ще бъде отправена в началото на януари 2019 г.

3 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.