Хасково

Проучване: Половината от хората в Хасковско нямат доверие в съдебната система

55% от хората в Хасковска област нямат доверие в съдебната система. Това показва анкета на Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“.

Анкетирани са 600 човека от няколко населени места с различно образование. 36% от анкетираните пък не познават работата на съдебната система.

Сред недостатъците в съдебната система половината участници в анкетата посочват корупцията. 45% казват, че над съдебната система има натиск отгоре, 39% посочват липса на прозрачност, според 50% от хората правосъдието ни е бавно и тромаво. Всеки трети в проучването се съмнява в морала на магистратите, а за 38% има липса на справедливост. Негативните мнения са по-скоро у хората, които са нямали досег със съдебната система. 42% казват, че са имали работа със съда. 63% от хората казват, че информацията им за съдебната система идва от медиите, а 27% – от личен опит. 14% от хората пък не могат да определят какво е съдебна система, като това са основно ниско образованите. 6% от хората пък забелязват положителни неща в съдебната реформа през последните 10 г.

Изследването е направено във връзка със спечелен от фондацията проект „Гражданско участие за по-добра съдебна система“ с ръководител Кристина Йорданова. Резултатите бяха представени на пресконференция, като сред участниците в нея бяха представители на съда и прокуратурата.

Сред дейностите е извършването на безплатна медиация, като за малко повече от година са проведени 150 консултации. Консултациите продължават в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Ивайловград.

5 коментара

  1. То че на съдебната система няма как да имаш доверие е така, но на джендърите пък как да имаш. Дърпат само едни пари и нищо

  2. Доколкото си спомням тази ДЖЕНДЪ ГОСПОЖА преди няколко месеца се бе появила отново проповядвайки ДЖЕНДЪЛИЗМА Тогава я оплюха ЯКО и те се скри Сега най нахално пак се появи Някой здраво и захранва фондацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button