Хасково

Отхвърлиха кандидатурата на съдебна заседателка, осъдена за хулиганство

Отхвърлена е кандидатурата на една съдебна заседателка за Хасковския окръжен съд, съобщават от Пловдивския апелативен съд.

Това е станало на общо събрание на съдиите. Причината за отказа е, че жената е с административно наказание за хулиганство. За Хасково са одобрени останалите 35 кандидатури, предложени от общинския съвет за мандат 2019 – 2022 г. 13 от кандидатите са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Съдебните заседатели имат равни права и задължения със съдиите. Кандидатите за съдебни заседатели трябва да са на възраст от 21 до 68 години, да имат настоящ адрес в общината, да са завършили най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и да не страдат от психически заболявания.

Желаещите не могат да бъдат съдебни заседатели в друг съд, не могат да бъдат общински съветници в съдебния район, за който са избрани. Те нямат право да участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели. Кандидати не могат да работят в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в района, за който са избрани.

Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка на кандидатите за съдебни заседатели, трябва да са със специалност педагогика, психология и социални дейности.

Мандатът на съдебните заседатели е 4 години. Те получават почасово заплащане за труда си, което е не по-малко от 20 лв. на ден.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button