Любопитно

Находки от Ивайловград в специална експозиция в София

Ценни находки от района на Ивайловград са част от изложбата „Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г.“. Експозицията беше открита днес.

Между 400-те находки през изключително богатата за археолозите година е първата жълтица, открита в крепостта Лютица при съвместната експедиция на НИМ и Националния археологически институт с музей при БАН. Златната монета е от типа Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254) – никейски император, обясняват специалистите.

Значима находка е и показаният уникален оловен печат на императрица Ирина-Йоланда, втората съпруга на император Андроник II Палеолог. Той бе открит в Лютица, наричана още Мраморният град, от Виолина Кирякова, докторантка от отдел „Археология“ на НИМ. От едната страна на печата е изобразена императрицата, а от другата – Богородица с младенеца. Както Haskovo.info писа, екипът бе ръководен от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Всички експонати – златни и сребърни съкровища, изящни предмети от древността и културни ценности са реставрирани и консервирани. Изложбата е отворена за посетители до 13 януари 2019 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button