Спорт

Мартин Камбуров получи знака „Почетен гражданин на Свиленград“, наградиха най-добрите спортисти

Голмайсторът на България свиленградчанинът Мартин Камбуров получи знака „Почетен гражданин на Свиленград“ от кмета на общината Георги Манолов, съобщават от кметството.

Това бе кулминацията на традиционната годишна церемония за награждаване на най-добрите спортисти и спортни клубове в Свиленград. Снощи в Спортната зала общината връчи грамоти, парични и предметни награди на осем спортисти и 16 спортни клуба, завоювали през 2018 г. високи спортни постижения.

Специален гост на събитието бе Мартин Камбуров. По предложение на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов и с решение общинския съвет той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Свиленград“ за приноса му за развитие и прослава на родния град и за изключителни постижения в областта на българския и световния футбол. Индивидуалните му награди са: Най-добър нападател в „А“ група – 3 пъти: 2009, 2013, 2014, 2-ро място в класацията Футболист на годината за 2017 г., Шампион на България, Шампион на Обединените арабски емирства, носител на Суперкупата, пет пъти голмайстор на елита, най-добър нападател, осъществил седем хеттрика и др. С последните си попадения от април 2018 г. достигна 200 гола в кариерата си и се записа като вторият най-добър нападател в родната футболна история след Петър Жеков.

Свиленград

Почетният знак и удостоверението за почетното гражданство му бяха връчени от кмета Георги Манолов пред пълната зала аплодиращи го спортисти, представители на спортните клубове, ученици и много граждани. Там бяха и неговите родители.

Камбуров благодари на кмета и на общината за високото признание за неговия труд и заяви, че се гордее че е от Свиленград.

В приветствието си Георги Манолов посочи Мартин Камбуров като пример за всички деца и младежи, които искат да се развиват и да постигат успехи. Тръгвайки от малкия град вие можете да имате самочувствие с труда и успехите си и да бъдете граждани на света, обърна се той към младите хора в залата.

Свиленград

Индивидуални предметни награди и грамоти бяха връчени на осем изявени спортисти: Стефани Данаилова от шахматния клуб, която през изминалата 2018 година спечели 4 купи, 6 златни и 3 сребърни медала.

Жаклин Петкова от хандбален клуб „Свиленград“. Тя е капитан на отбора на девойки до 16 години, включена е в националния отбор на България за участие в Евроквалификациите. Тренира и в отбора на жените в „А“ група, където получи приза „голмайстор“ на годината.

Филип Магалчев от колоездачен клуб „Свиленград – 1924“, има зад гърба си за 2018 година 13 сребърни медала и един бронзов, като заедно с това е носител и на Купа „Стара Загора“.

Денислав Проданов е многократен медалист в тениса. На Държавното зимно и лятно лично първенство печели първо място за двойки и трето място сингъл. Печели също трето място на Международен турнир до шестнадесетгодишна възраст в Свиленград. В Пловдив, Созопол, Сливен и Бургас си завоюва медали на челни позиции, като на половината турнири се бори във възрастова граница до осемнадесетгодишна възраст.

Свиленград

Кристияна Димитрова е състезателка по футбол. Включена е в Националния отбор при девойки до седемнадесетгодишна възраст. Заедно с това съчетава участието си в Женски футболен клуб „Пълдин“ – Пловдив, където заради лидерските си качества е избрана за капитан на отбора. На Държавно първенство в Казанлък Женският футболен клуб завоюва трето място на девойки до 15 години, а Кристияна печели приза за „най-добър нападател“. На футболно първенство за девойки до 16-годишна възраст в Благоевград отборът й печели първо място и шампионска титла. През месец октомври на футболен турнир в Хасково за девойки до 17 години свиленградчанката завоюва титлата „голмайстор“ на турнира с най-запомнящия се гол директно от центъра.

Александър Ангелов е привлечен в Колоездачен клуб „Несебър“. На Държавен шампионат в Пазарджик на 2000 метра печели трето място, на 1000 и на 200 метра завоюва втора позиция. На писта 500 метра и отборен спринт печели първо място. В състезанието за купи „Стара Загора“ и „Слънчев бряг“ колоездачът се класира на първо място. За тази състезателна година Александър има общо шест златни, четири сребърни и пет бронзови медала.

Младият състезател на „Тенис клуб – Свиленград“ Георги Георгиев през изминалата 2018 г. се доказа като най-добрия тенисист на България в детско-юношеската възраст. На Държавно лично първенство Георги стана първият държавен шампион на България, който Свиленград има в историята на този спорт. Като първа ракета на страната ни той изведе България до престижното трето място в зоновата надпревара на зимните и летни европейски отборни купи. Спечели четири шампионски титли на сингъл и на двойки в международни турнири на тенис Европа. Попадна в първата осмица на два от най-силните турнири на световно ниво, които се проведоха във Франция. Беше финалист, полуфиналист и четвъртфиналист в още пет европейски турнира. През изминалата година спечели на сингъл двата държавни турнира, организирани от Българската федерация по тенис. Стана и двукратен шампион в надпреварата на двойки в два държавни турнири за юноши до 14 години.

Димитър Петров – първият световен шампион на Свиленград е състезател за спортен клуб по кикбокс „Тангра“. Своето изключително представяне той прави на Световното първенство по кикбокс през месец септември в Италия. Димитър става безспорен златен медалист в стил лоукик и печели титлата световен шампион. На Държавния шампионат през месец ноември, който се проведе в Свиленград, Димитър се окичи отново със златен медал. Шампион е и на Балканското първенство.

Свиленград

Отличените с грамоти и парични премии са 16 спортни клуба: Спортен клуб по борба „Христо Ставрев”, Футболен Клуб „Евророма”, спортен клуб по бадминтон „Свиленград”, Спортен клуб по тенис на маса „Граничар”, Шахматен клуб “Шахматен център Свиленград-2013”, Спортен клуб по танци „Меджик-2009”, Спортен клуб по танци „Златните момичета”, Футболен клуб „Свиленград”, Колоездачен клуб „Свиленград 1924”, Детско-юношеската школа на футболен клуб “Свиленград-1921”, Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев”, Спортен клуб по пожаро-приложен спорт „Динамика”, Спортен клуб „Изида-Свиленград”, Тенис клуб “Свиленград“, Спортен клуб по кикбокс „Тангра”, Хандбален клуб „Свиленград”.

Наградите връчиха кметът Георги Манолов, народният представител Никола Динков, заместник-кметът Мария Костадинова и общинските съветници Николина Пехливанова и д-р Георги Карамфилов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button