Регион

Два нови проекта за над 2 млн. лв. спечели Димитровград

Два нови проекта на обща стойност над 2 млн. лв. спечели община Димитровград, обяви кметът Иво Димов след заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014-2010.

Съвместните проекти са между община Димитровград и община Узюнкьопрю, Турция. Единият проект е по приоритетна ос 1 „Околно среда“ по мярката за предотвратяване и смекчаване на последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия. 1 165 915 лв. са средствата по Проект „Съвместни инициативи за резистентност на наводненията в трансграничния регион“, по който община Димитровград ще направи анализи за изготвяне на карта на опасностите от наводнения в трансграничния регион. Ще се създаде и обучи група от доброволци, ще се закупи нова високоспециализирана машина за почистване леглата на реки, канали, дерета, канавки и други пътни съоръжения.

Вторият проект, който община Димитровград ще реализира е на стойност 966 101 лв. и обхваща градската среда. Проект „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – ATTRACTIVEness“ е разработен по приоритетна ос „Устойчив туризъм“. По него общината ще извърши преустройство и изграждане на пространства в централната градска част в зоната зад блок 1 на булевард „България“. Предвижда се запазване, подобряване и увеличаване на зелената система в централната част на града, осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение и социализирането им, икономия на енергия от подмяната на старите осветителни тела и въвеждането на енергоспестяващо улично осветление.

Проектът предлага паважна алейна мрежа, изграждане на обособена открита детска площадка, площадка за стрийт фитнес, дървена беседка и пейки, видеонаблюдение, и нова декоративна растителност, която да дообогати съществуващата зеленина. Ще бъде създадено и безплатно мобилно приложение с разработено софтуерно приложение за смартфони. Софтуерът ще включва информация за забележителностите в региона, туристическите атракции, маршрути, паметници и полезна туристическа информация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button