Изпратиха и песен от Финландия за хасковския фестивал, издигат и 8-метрова сурвачка

Любопитно

И песен от Финландия е изпратена за откриващия се в събота Трети национален фестивал на коледната и новогодишна песен в Хасково. Автор е Димитър Попов, съобщи за Haskovo.info вдъхновителят на фестивала и диригент на хор „Орфей“ Елена Цветкова.

Иначе, специално написаните песни за феста, част от които ще прозвучат в концертите, са 13. Пред публиката ще се представят 10 формации от над 250 хористи. Те са от София, Пловдив, Силистра, Варна, Свиленград и Хасково.

Изложба

Официалното откриване е утре в 11:30 часа в Младежкия център, когато ще бъде издигната и 8-метрова сурвачка на входа на центъра. Веднага след това ще е първият фестивален концерт.

Вторият концерт е от 13:30 часа в зала „Етнография“ в Регионалния исторически музей. Там ще се представи мъжка коледарска група от село Сусам и вокална група „Южняче“ с ръководител Боян Митев.

Третият фестивален концерт е отново в Младежкия център от 18 часа. В края една песен ще вземе наградата на хоровите диригенти, а друга – тази на публиката. Сред официалните гости ще бъдат композиторите проф. Александър Текелиев, Стоян Бабеков, Юлиян Слабаков, Таня Герова, акад. Емил Янев.

Изложба

Първият и третият концерт ще бъдат записани от БНР и ще бъдат излъчени в предаването „Кантате, юбилате“ по програма „Христо Ботев“.

Тази вечер в Младежкия беше открита изложбата „Рисувам коледна песен“, която е съпътстващо събитие към фестивала. За нея рисунки изпратиха деца и младежи от цялата страна, като Елена Цветкова отличи специално малките художници от детска градина „Слънце“ в град Левски и от хасковските школи „Дъга“ и „Пастело“. На откриването пяха децата от вокална група „Орфейче“ с ръководител Катя Демирева.

Изложба

Фестивалът завършва в неделя, когато в 11:30 часа на площад „Свобода“ е четвъртият концерт „С песни край елхата“.

За първа година хасковският фестивал се финансира по програма „Мобилност“ на национален фонд „Култура“ при Министерството на културата.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.