Любопитно

Изпратиха и песен от Финландия за хасковския фестивал, издигат и 8-метрова сурвачка

И песен от Финландия е изпратена за откриващия се в събота Трети национален фестивал на коледната и новогодишна песен в Хасково. Автор е Димитър Попов, съобщи за Haskovo.info вдъхновителят на фестивала и диригент на хор „Орфей“ Елена Цветкова.

Иначе, специално написаните песни за феста, част от които ще прозвучат в концертите, са 13. Пред публиката ще се представят 10 формации от над 250 хористи. Те са от София, Пловдив, Силистра, Варна, Свиленград и Хасково.

Изложба

Официалното откриване е утре в 11:30 часа в Младежкия център, когато ще бъде издигната и 8-метрова сурвачка на входа на центъра. Веднага след това ще е първият фестивален концерт.

Вторият концерт е от 13:30 часа в зала „Етнография“ в Регионалния исторически музей. Там ще се представи мъжка коледарска група от село Сусам и вокална група „Южняче“ с ръководител Боян Митев.

Третият фестивален концерт е отново в Младежкия център от 18 часа. В края една песен ще вземе наградата на хоровите диригенти, а друга – тази на публиката. Сред официалните гости ще бъдат композиторите проф. Александър Текелиев, Стоян Бабеков, Юлиян Слабаков, Таня Герова, акад. Емил Янев.

Изложба

Първият и третият концерт ще бъдат записани от БНР и ще бъдат излъчени в предаването „Кантате, юбилате“ по програма „Христо Ботев“.

Тази вечер в Младежкия беше открита изложбата „Рисувам коледна песен“, която е съпътстващо събитие към фестивала. За нея рисунки изпратиха деца и младежи от цялата страна, като Елена Цветкова отличи специално малките художници от детска градина „Слънце“ в град Левски и от хасковските школи „Дъга“ и „Пастело“. На откриването пяха децата от вокална група „Орфейче“ с ръководител Катя Демирева.

Изложба

Фестивалът завършва в неделя, когато в 11:30 часа на площад „Свобода“ е четвъртият концерт „С песни край елхата“.

За първа година хасковският фестивал се финансира по програма „Мобилност“ на национален фонд „Култура“ при Министерството на културата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button