Хасково

Прецедент: проектант от Хасково осъди ДНСК за незаконна глоба

Шефът на хасковската Камара на на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Станислав Видев за пръв път в страната осъди ДНСК. Решението на Хасковския административен съд вече е потвърдено от ВАС.

По думите на Видев съдебното решение е прецедент в България и проектант за първи път осъжда ДНСК за незаконни действия. През 2017 г. Видев проектирал кабелна електронна съобщителна мрежа, окачена по стълбовете на ЧЕЗ в град Годеч. След проверка на инспектор от местния строителен контрол, който бил специалист по Отопление и вентилация, а не по Комуникации, е отменено разрешителното за строеж, а Видев е глобен с 400 лв. за неспазване на закони и наредби при проектирането.

След това Видев започва дела, като Районният съд в Костинброд отменя глобата му, потвърдено от Софийския апелативен съд. Проектантът печели дело и в Хасковския административен съд за имуществени и неимуществени вреди срещу началник на ДНСК, в частта за имуществените вреди, като решението е потвърдено от ВАС.

Днес Видев възнамерява да вземе изпълнителния лист и да изпрати писмо, за да му се изплатят сумите.

„Докладвал съм на председателя на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, като член на Управителния съвет, да се вземат мерки от наша страна, защото това е първото по рода си дело срещу ДНСК и то спечелено. Крайно време е ДНСК да се постави на място и стига е вземала неправилни решения. На кого са нужни тези безумия, които сътворяват ДНСК с проверки от неспециалисти в противоречие с европейска директива 16/2016 г.“, допълва Станислав Видев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button