Хасковлии издадоха Бяла книга на добрите практики и дефицитите в съдебната система

Хасково

Хасковската Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ издаде Бяла книга на добрите практики и дефицитите в съдебната система.

През 2018 г. екипът на Фондацията проведе мащабно проучване в Хасковска област във връзка с реформата в съдебната система. В рамките на проекта беше проведено пряко допитване до 600 жители на областта (150 от които страни по дела) за познанията и отношението им към съдебната система в България, оценката им за реформата в съдебната система и др.

Междувременно беше направено проучване и сред 120 специалисти, работещи или имащи пряк досег с работата на съдебната система като съдии, съдебни служители, прокурори, следователи, полицаи, пробационни служители, адвокати, юристи и др. Под формата на дълбочинни интервюта те имаха възможност да дадат обратна връзка и оценка по въпросите на администрирането на съдебната власт, за пропуските и несъответствията в съдебната система и законодателството, възможностите за модернизация на системата, както и предложения за подобрения, пренасяне на добри практики и иновативни решения в съдебната система.

По време на проекта беше изградена Мрежа за наблюдение на съда със структури в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли. Членовете на мрежата участваха във фокус групи, в които имаха възможност в дълбочина да разгледат част от приоритетите на реформата в съдебната система и да дадат предложения за промени.

През декември екипът на фондацията обобщи и анализира събраната чрез различните методи на проучване информация и изготви Бяла книга на добрите практики и дефицитите в съдебната система. Бялата книга беше предоставена на Министерство на правосъдието, Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Главния прокурор, съдилища и прокуратури в Хасковска област, а също така беше публикувана на сайта на фондацията.

Както Haskovo.info писа, 55% от хората в областта нямат доверие в съдебната система, показва анкетата на фондацията. Сред недостатъците в съдебната система половината участници в анкетата посочват корупцията. 45% казват, че над съдебната система има натиск отгоре, 39% посочват липса на прозрачност, според 50% от хората правосъдието ни е бавно и тромаво. Всеки трети в проучването се съмнява в морала на магистратите, а за 38% има липса на справедливост. Негативните мнения са по-скоро у хората, които са нямали досег със съдебната система. 42% казват, че са имали работа със съда. 63% от хората казват, че информацията им за съдебната система идва от медиите, а 27% – от личен опит. 14% от хората пък не могат да определят какво е съдебна система, като това са основно ниско образованите. 6% от хората пък забелязват положителни неща в съдебната реформа през последните 10 г.

Един коментар по “Хасковлии издадоха Бяла книга на добрите практики и дефицитите в съдебната система

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.