Хасково

Изхарчили сме по-малко ток по Коледа

В периода 22 – 26 декември клиентите на EVN са консумирали общо 143 868 мегаватчаса електроенергия, съобщават от дружеството.

Тези стойности са близки до потреблението през тези дни на 2017 г., когато са консумирани общо 149 094 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през отминалите празнични дни е регистриран на 22 декември, когато е бил 1 611 мегавата. За сравнение върховият товар за този период на 2017 г. е регистриран също на 22 декември и е бил 1 705 MW.

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. ЕVN напомня, че традиционно декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Компанията информира, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори. Сред тях са индивидуалното потребление при всеки клиент, използва ли се в имота електроенергия за отопление, външната температура – понижението й с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%. Фактор са и броят на помещенията в жилището, които се отопляват, както и броят на хората в жилището. От значение е и състоянието на жилищната сграда – дали е санирана, както и видът и броят на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

Специалистите в диспечерските центрове на компанията осъществяват денонощен мониторинг на мрежата. Общо 75 дежурни екипа са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника, допълват от компанията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button