Любопитно

Рекордни 6725 посетители в хасковския музей за 2018-а

За трета поредна година Регионалният историчеки музей в Хасково отбелязва ръст на посетителите си, съобщи за Haskovo.info екскурзоводът в РИМ Милен Вълчев.

През 2016 г. посетителите са били 2890, през 2017-а – 5939, а през 2018-а – 6725. Скокът от 2016 г. се дължи на откриването на обновената експозиция „Археология“, която е разположена на два етажа. Тази година беше открита временна експозиция, показваща живота в Хасковския регион от края на 19 и началото на 20 век. През 2018 г. музеят е постен от 431 чужденци, в това число от Нова Зеландия и Япония. Значителен ръст има на гостите от Франция.

Все повече са посещенията в събота и неделя, като рекордът се държи от 110 човека, разгледали музея в една от съботите. Най-голяма е била посещаемостта за Нощта на музеите – 600 човека.

Новост тази година беше работилницата по тъкане, ръководена от Калина Братоевска. Хасковлии все повече се връщат към традициите, като на последната специализирана работилница бяха изработени 60 сурвачки. За първи път за 4 месец беше отворена Паскалевата къща. Сега тя е затворена, защото не може да се отоплява, поради особеностите на архитектурата си. Над 1000 деца, включително и от чужбина, участваха в популярната игра Търсачи на съкровища.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button