Регион

Спират камионите заради засиления трафик, влиза в сила елекронната винетка

На 1 януари от 14 до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в първия ден от Новата година. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

АПИ апелира шофьорите да карат разумно, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-бързо и кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Забраната не важи за автомобили, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

От 1 януари в България се въвежда електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа. За тежкотоварните автомобили над 3.5 тона е-винетките ще са валидни до 15 август включително. От 16 август за тях се въвежда тол, като съвременен начин за събиране на такси. От началото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 г., вече са купени 13 000 броя за 1.3 млн. лв. Цените на всички видове винетки остават непроменени и през 2019 г.

С влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя, шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купена e-винетка.

Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 г. и които изтичат след 1 януари, запазват своята валидност. Шофьорите трябва да ги запазят, залепени на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтичат.

Сайтът www.bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни, като операцията не е задължителна. Тя обаче се препоръчва за улеснение при пътуването. При спиране от тол контрола, шофьорите няма да се считат за нарушители, след като имат валидна винетка, залепена на стъклото. До момента през www.bgtoll.bg са конвертирани 47 000 хартиени винетки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button