Хасково

2136 празнуват на Йордановден в Хасково, спасяват кръста в реката

Днес Българската православна църква чества с велик водосвет Св. Богоявление – Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Имениците в община Хасково са 2136, а само в областния град – 1840. Йордановден в община Димитровград празнуват 758 именици, съобщават от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button