Регион

Смелчаци извадиха кръста от реките в Хасковска област

Много смелчаци скочиха след Христовия кръст в реките на Хасковска област на Йордановден.

20-годишният Янислав Георгиев спаси кръста от ледените води на река Марица в Димитровград. Спортистът вади кръста на Богоявление за трета поредна година. Футболистът от „Димитровград 1947“ получи награда от 100 лв., грамота, осветена икона и църковен календар за 2019 г. от кмета Иво Димов.

Кръст
Янислав Георгиев

Общо 33-ма младежи участваха в ритуала по спасяването на кръста от реката. Те също получиха дарове от община Димитровград и премии от по 20 лв.

Кръст

По-рано двама младежи спасяваха Разпятието от реката в село Добрич. Кръстът извади 20-годишният Валентин. Осем смелчаци скочиха за кръста в реката край димитровградския квартал „Черноконево“. Кръстът спаси Преслав Панев.

Кръст
Николай Митев

Николай Митев извади кръста от ледените води на река Харманлийска. 28-годишният младеж, който се занимава с бизнес за пръв път участва в Леденото хоро с благотворителна цел, превърнало се в традиция за града, съобщава „Сакар нюз“.

Кръст

Тази година за разпятието в реката влязоха близо 40 млади юнаци. Преди кулминацията на Йордановден, граждани и духовни лица стигнаха с Литийно шествие до реката, покрай която беше отслужен и водосвет. Кметът на града Мария Киркова също поздрави присъстващи с празника. В реката се потопи и украинка, гостуваща в града.

Марио Аладжов беше най-бърз и извади кръста от река Марица край Симеоновград. Той се хвърли в реката заедно с още 12 смелчаци и се добра първи до светинята.

Кръст
Марио Аладжов

Преди това всички, облечени в народни носии, под съпровод на гайда и тъпан играха хора. Марио и останалите участници получиха парични награди и хавлии от кмета Милена Рангелова. Парите та дариха за лечението на Божидар Камбуров, който страда от датска церебрална парализа.

Кръст
Дaмян Kocтaдинoв

Дaмян Kocтaдинoв e тaзгoдишният cпacитeл нa xpиcтoвoтo paзпятиe в Свиленград. Дaмян пpaви тoвa зa чeтвъpти път oт oбщo 6-тe cи yчacтия в pитyaлa. Пo тpaдиция мнoгo xpиcтияни тpъгнaxa дa цeлyвaт кpъcтa, зaщoтo вяpвaт, чe тoвa нocи здpaвe, съобщава e-svilengrad.com.

Кръст

Пpaзничният pитyaл бeше пpoвeдeн oт apxиepeйcкия нaмecтник нa Cвилeнгpaдcкaтa eпapxия oтeц Koнcтaнтин в cъcлyжиe c oтeц Гeopгий oт цъpквaтa „Живoпpиeмний изтoчник“ и oтeц Димитъp oт xpaм „Cв. Димитъp“.

Кръст

Христо Иванов

Христо Иванов извади кръста в Ивайловград. Той успява да стигне първи до разпятието за трета поредна година. Десетима смелчаци се хвърлиха в ледените води тук.

Ицо Мавродиев от Любимец е тазгодишният победител в надпреварата за ваденето на кръста от река Бисерска, съобщават от общината.
20-годишното момче успя да се пребори срещу останалите десетима желаещи да хванат християнския символ и както повелява традицията – да го целуне и вдигне така, че да го видят присъстващите. Ритуалът по хвърляне на Светия кръст се проведе на моста на реката, в близост до вливането й в Марица, като преди това отец Трифон отслужи празничен водосвет.

Кръст
Ицо Мавродиев

Победителят получи парична награда от кмета Анастас Анастасов и халат, а всички останали участници получиха по една хавлиена кърпа. В края на обреда община Любимец осигури червено вино за участниците и част от присъстващите, с което да се сгреят в студения януарски ден, а част от тях се хванаха на хоро.

Кръст
Димитър Иванов

По традиция в село Лозен също се проведе ритуал по хвърляне на кръста във водите на река Лозенска. Победителят тази година е Димитър Иванов на 18 г. Той беше най-бърз сред останалите четирима желаещи, сред които и 9-годишният Кристиян.

Кръстът от водите на река Банска край хасковското село Гарваново спаси Кирил Делчев. Ритуалът се организира за втори път от църковното настоятелство при храм „Свети безсребърници Козма и Дамян“, кметството, читалище „Тодор Велев – 1905“, община Хасково. Проведе се литийно шествие от храма. Богоявленският водосвет извърши отец Златко.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.01.2019 14:50 14:50

В Хасково нямаше ли Ритуал за изваждането на кръста

паф-пуф
паф-пуф
06.01.2019 17:54 17:54

В Хасково водата е уранова.

Back to top button