3556 празнуват на Ивановден в Хасково, владиката с празнична служба в обновената „Света Богородица“

Хасково

Днес Българската православна църква почита Св. Йоан Кръстител (Ивановден). Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична света литургия и обновление на хасковския катедрален храм „Успение на Св. Богородица“, който е основно ремонтиран.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България. Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Иванка, Ивана, Йоана, Ивон, Йоанна, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелин, Ивелина, Ивайло, Жанет, Ина, Ива.

Празник

На Ивановден повод да почерпят имат 3556 души в община Хасково, от тях 3101 са в областния град, а останалите са по селата.

От кметството в Димитровград съобщават, че Иван е второто от най-разпространено име в общината. С името Иван са кръстени 1473 човека, като най-възрастният от тях е роден на 14 април 1924 г., а най-малкият – на 28 декември 2018 г. Именичките с име Иванка са 702, като най-възрастната от тях е родена на 17 октомври 1925 г., а най-малката – на 16 юни 2017 г.

loading...

Един коментар по “3556 празнуват на Ивановден в Хасково, владиката с празнична служба в обновената „Света Богородица“

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.