35 съдебни заседатели положиха клетва в Хасковския окръжен съд

Хасково

35 съдебни заседатели положиха клетва в Хасковския окръжен съд. 6 от тях имат опит, а всички останали са нови.

Председателят на съда Миглена Тянкова разясни техните права и задължения. Предстои да им бъде направено и обучение.

Съд

Всички те са избрани от общото събрание на съдиите на Пловдивския апелативен съд. Haskovo.info припомня, че една съдебна заседателка беше отхвърлена. Причината за отказа е, че жената е с административно наказание за хулиганство. За Хасково са одобрени останалите 35 кандидатури, предложени от общинския съвет за мандат 2019 – 2022 г. 13 от кандидатите са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Съд

Съдебните заседатели имат равни права и задължения със съдиите. Кандидатите за съдебни заседатели трябва да са на възраст от 21 до 68 години.

Мандатът на съдебните заседатели вече е 4, вместо 5 г. Те получават почасово заплащане за труда си, което е не по-малко от 20 лв. на ден. Те не могат да бъдат съдебни заседатели повече от два мандата.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.