Хасковско участие в голяма изложба за тютюна и тютюневата индустрия

Любопитно

Изложба „ДИМ. Истории за тютюна“ се открива на 11 януари в Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Чрез фотоси, видеа, текстове и вещи експозицията разказва за тютюна, традиционен поминък от XVII в., който от регионална ориенталска стока, се превръща в основен двигател за бързо икономическо развитие на младата българска държава.

Изложбата е създадена в сътрудничество с архиви, библиотеки, музеи, сред които и Регионалния исторически музей в Хасково. От музейните фондове са предоставени 15 снимки на тютюнотърговци, на някогашните тютюневи складове и работниците, променили облика на Хасково, каза д-р Красимира Узунова, главен уредник. Хасково ще покаже на публиката в Пловдив и как се извършвала манипулацията на изсушените тютюневи листа в бали тип Тонга, която намалила производствените разходи и дала възможност на българските тютюни да бъдат по-конкурентноспособни на външния пазар.

Експозицията е подредена хронологично и тематично, като започва от епохата на Възраждането и първите следосвобожденски години в България, за да премине през всичките трансформации на обществото, движени от тютюна десетилетия наред. Интересна част е мястото на тютюна в киното и в творбите на най-изявени съвременни български писатели и художници.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 март.

3 коментара

  • Докторката по вътрешни Красимира Узунова ги плещи никакви Тя ходила ли е на село да знае как се гледа тютюн Много е лесно от бюрото в музея да приказваш бабини деветини хайде холан

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...