Още 20 елени лопатари се заселиха в района на Маджарово

Регион

От началото на седмицата в района на Натура зона Маджарово се заселиха още 20 елени лопатари, съобщават от фондация „По-диви Родопи“

Те се присъединяват към група от над 50 животни, които бяха освободени преди повече от година. С тази сравнително голяма група се постави началото на усилията на екипа на „По-диви Родопи“ за възстановяване на вида в района на Маджарово и язовир Ивайловград, откъдето той е изчезнал преди повече от хилядолетие. Фондацията работи в сътрудничество с местни ловни сдружения и СЛРБ oт години за възстановяване на елена лопатар и благородния елен в Източните Родопи.

Елени

Преди да бъдат освободени, животните ще прекарат известно време в оградено място за адаптация, което ще им позволи да свикнат с новото място постепенно. Meждувременно лопатарите ще бъдат под постоянно наблюдение от екипа и експертите, които сътрудничат за връщането на животните в района. Районът в Натура зоната около Маджарово е специално подбран, като в избора на мястото е взето предвид наличието на достатъчно храна и добри условия за естествено разселване.

Връщането на лопатарите дава шанс както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.