На обсъждането на проектобюджета на Хасково: поискаха повече пари за спорт, култура, улици и помощ за новородени

Хасково

Много граждани и общински съветници участваха в общественото обсъждане на проектобюджета на община Хасково за 2019 г.

В началото от общинска администрация представиха бюджета, който е с рамка 73 846 800 лв. при 68 127 018 лв. за 2018 г. Както Haskovo.info писа, новите обекти, включени в инвестиционната програма за 2019 г. са: Проектиране, изграждане, авторски и строителен надзор на дворни пространствa в училищa. Изготвяне на инвестиционен проект за „Реконструкция на мостово съоръжение на ул. „Хан Пресиян“ в квартал „Болярово“, включително участъци от прилежащите улици „Райна Княгиня“ и „Градина“. Ремонтни дейности на уличната инфраструктура в селата. Паспортизация на общинските пътища, обследване на мостовите съоръжения по общинска пътна мрежа и населените места в община Хасково. Допълнително водоснабдяване на село Конуш. Ремонт на покрив в детска градина 21 „Вихрогонче“, сграда село Въгларово. Обследване за енергийна ефективност и изготвяне на технически паспорти на сгради на детски градини: №1, №17, №16 и №18. Изграждане на нов Младежки център (проектиране).

Бюджет

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Шалапатов изрази несъгласието си от заложените 30 000 лв. за културни институции и читалища при 150 000 лв. през миналата година, които според него дори са били недостатъчни. Той предложи сега да бъдат заложени 150 000 лв. плюс 10% отгоре.

Гергана Бояджиева от ГЕРБ предложи да се заложи еднократна финансова помощ за новородено в размер на една минимална заплата за страната. Това предложи и Богдан Кирилов от младежката организация на БСП, който е изчислил, че общо в бюджета ще са необходими около 252 000 лв. Той посочи, че много общини в страната имат такава помощ, като в нашата област това са Димитровград и Свиленград. За сравнение той посочи, че Пловдив дава по 5000 лв. за новородено. Антон Иванов от ГЕРБ приветства идеята, но препоръча да има ограничение за пълнолетни родилки и за неповече от 3 деца. Камен Тодоров от младежката структура на БСП поиска парите за младежки дейности и проекти да бъдат завишени от 25 000 лв. през 2018 г. до 50 000 лв. сега.

Митко Петров от ГЕРБ изрази несъгласието си парите за спорт сега да са двойно по-малко – 200 000 лв., в сравнение с миналата година, когато бяха 400 000 лв. Той предложи парите да бъдат поне колкото миналата година и да бъдат заложени 220 000 лв. за ремонт на стадион „Младост“. Съветникът настоя и за ремонт на тротоара на улица „Дунав“ от аптеката до кръстовището с булевард „Васил Левски“.

Антон Иванов попита, къде ще бъде новият Младежки център, тъй като в бюджета са заложени 30 000 лв. за неговото проектиране. По изчисления на съветника това прави 1500 квадратни метра разгърната площ. Той попита и кои са двете училища, чиито дворове ще се ремонтират за 400 000 лв. Съветникът поиска и по-голям резерв от предвидения сега в размер на 500 000 лв., защото миналата година не е стигнал и 1 млн. лв.

Съветникът от Реформаторския блок Деян Янев поиска парите за култура от 150 000 лв. да станат 200 000 лв. и да бъдат осигурени отново 130 000 лв. за охрана на училищата.

Ръководителят на балет „Рона“ Милена Налбантова се съгласи, че парите за култура трябва да са 200 000 лв., защото през миналата година е настъпило оживление в Хасково. И попита как се изчисляват сумите по спортния и културния календар на общината. Тя предложи помощта за болни деца, която се отпуска от бюджета да се увеличи от 2000 лв. поне на 3000 лв.

Динко Тенев от ГЕРБ поиска отпускането на 200 000 лв. за довършване на водоснабдяването на село Маслиново.

Светослава Стоянова от Коалиция за Хасково предложи в бюджета да се заложат 230 000 лв. за проектиране на закрит плувен басейн на терена на бившия КЕЧ.

Йозджан Мехмед от ДПС настоя за подмяна на довеждащия водопровод в село Стамболийски, който сега на година аварирал по 30 пъти. Той поиска и 100 000 лв. обезщетение за гражданите при прокарване на улици до имотите им, както и освобождаването от такса смет на такива, защото те не могат да стигнат до имотите си и реално не ги ползват.

Исмаил Исмаил от ДПС поиска сумата, заложена за ремонт на улици по селата от 288 700 лв. да стане поне 350 000 лв. и посочи, че по 50 000 лв. трябва да получат Войводово, Долно и Горно Големанци и по 30 000 лв. – Широка поляна и Козлец, защото там не са виждали асфалт от много години.

Граждани поискаха изграждане на мост и оправяне на канализацията в село Клокотница, както и ремонт на улица „13“ март в Хасково.

Заместник-кметът Велин Балкански посочи, че по груби сметки направените предложения за увеличение в бюджета са за 1.3 млн. лв. и трябва да се направи анализ, които от тях могат да бъдат заложени сега. Той каза, че не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, за да дойдат повече пари отнякъде.

Бюджет

9 коментара

  • Прави впечатление че тия съветници предлагат суми ей така като на пазара с хиляди Че откъде да дойдат тия пари бе аланкоолу след като града се стопи няма работещи няма и пари за данъци Тия хора в България ли живеят или в Швейцария Добро е предложението на Антон Иванов но на Светослава Стоянова е върха Тя милата иска над 200 000 за Басеин Откъде бе светославке от твоите спестявания ли тези пари Същото важи и за спорта в бедна и болна държава като нашата най напред са парите за здраве а за спорта има достатъчно ЧАСТНИ ФИТНЕС ЗАЛИ който иска нека отиде там да спортува

  • И половината община в публиката. И какво е това кьосе на сцената, анаболите са му повече от акъла. И всеки поиска и поиска е как никой не каза давам???? А къде е великият приют на песове дето осветяват навън? Положението е толкова изтървано, че с кастрация и къпане няма да се подобри. В града някои улуци нямат асвалт вече, ама към къщите на замове и шефове има троен?!!!! Анархияяяаввва и плитки мозъци

  • Абе, таралежко, ти си жив пример как в тая държава останаха само тъпаци като тебе.Ами ще се намерят пари,бе. Вашата гербаджийска клика ще спре да краде,Антон Иванов ще намали краденето и ще има пари за всичко.

  • Бикинче от Барселона ти как от Барселона разбра че в държавата са останали тапаци Аз пиша от Шотландия но знам дереджето на държавата по добре от теб макарче Барселоната е по близо до Българията Не разбирам как мислиш че толкова лесно ще се намерят пари за Светославчето тая пръдла и за спорт след като на всяка улица в Хасково има фитнес зала че и спортно училище

  • Моите уважения, към общинските съветници от Хасково, но самия факт , че същите още в първите заседания, техният приоритет беше да си увеличат личните възнаграждения от 200 лева на 1000 лева говори, че те не защитават интересите на своите избиратели, а техните лични интереси! Общинският съвет с мнозинството на ГЕРБ със своите 15 съветника от общият брой 41,говори за сериозни съмнения за злоупотреби със средствата на хасковските данъкоплатци в името на изкуствено създадено мнозинство, което да разпределя народните блага в обръчите от фирми на това съмнително мнозинство!

  • Докато бъркате фитнес залите със спорта в града, всичко ще ни е „ок“! хахахаха… И зад Шотландия да идеш, продължавай фитнеса!

  • Докато за вас само фитнесът е спорта на града, всичко е „ок“! родължавай да ходиш на фитнес! И зад Шотландия да идеш, все тая!

  • Криско, пак повтарям, за всичко ще има пари и за болните деца ще има и за всичко,като от гербаджийската шайка спрете да крадете и вождовете ви ги опандизят.

  • Много моля миячи на чинини от седмия ред в китайски ресторанти,да не дават акъл как да се харчат пари в България.Като вземат да плащат данъци тук тогава могат да умуват.А относно спорта,като спрат парите за футбол ето ти пари за басейн.Не може да има 10 футболни клуба финансирани от общината и отделно събиращи пари от децата,и разни аматьори да се изявяват като звезди,а като им видиш отборите,оздравителни групи.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.