Хасково

След обсъждането на проектобюджета: Беливанов е съгласен за помощ за новородени, против е пари за охрана на училищата

Отговорите на кмета Добри Беливанов на зададените въпроси и предложения на общественото обсъждане на проектобюджета на Хасково за 2019 г. на 8 януари изпратиха от пресслужбата на общината.

От тях е видно, че кметът е съгласен да се отпуска финансова помощ за новородено в общината, както и да има допълнителни облекчения за младите семейства, например за някои данъци и такси.

Според Беливанов сега не е нужно, както беше миналата година, да се отпускат на училищата 130 000 лв. за охрана. Той счита, че това е част от издръжката, финансирана по единен разходен стандарт и директорите могат да организират тази дейност с наличните средства и помощния персонал.

Бюджет

Ето и пълният отговор на кмета, както и по останалите предложения за повече пари за спорт, култура и ремонт на улици:

Финансирането на културата се реализира основно за събития по Културния календар и допълнителна сума за културни мероприятия на обща стойност 330 000 лв. Отделно от това са предвидени средства и за ремонтни дейности на материалната база на културните институции на стойност 200 000 лева. Културният календар е разработен на база постъпилите заявки за реализиране на традиционни и нови събития с предварителни прогнозни суми. Окончателното плащане става след представяне на план –сметка.

Предложението за еднократна помощ при раждане е актуално при настоящия очертаващ се демографски срив. Според мен и моят екип е наложително да бъде проучен опитът на други общини и освен еднократна помощ да се обсъдят и възможности за допълнителни облекчения за младите семейства, например за някои данъци и такси.

Акцента за спорта, както и при културата е заложен за финансиране на спортни събития – републикански, местни и зонални. Идеята е да се даде възможност на спортуващите деца да участват в международни, републикански и зонални първенства, за да изявят своите възможности. Предвидените средства за това са 150 000 лева за Спортен календар и 200 000 лева за субсидия за спортните клубове – общо 350 000 лв. Планирани са частични ремонти на спортната база – за стадион „Младост“ ще се възстанови лекоатлетическата писта и футболния терен.

Планирано е общината да кандидатства по Норвежката програма за изграждане на нов Младежки център или осъвременяване на съществуващия. Възложено е проучване коя от двете възможности да бъде реализирана.

Комисия от експерти обсъди предложението за изграждане на мултифункционални спортни игрища. По определени критерии са определени училищата ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ „Христо Смирненски“.

За да се увеличи в бюджета резерва с още 500 000 лева трябва да се натовари приходната част, което в момента не е възможно. Приходната част е заложена на база сегашните данъци и такси, които няма намерения да бъдат променяни.

Осигуряването охраната на училищата е част от издръжката, финансирана по единен разходен стандарт. Директорите могат да организират тази дейност с наличните средства и помощния персонал. Не сме се отказали от идеята освен физическа охрана да внедрим и нови съвременни средства за още по-голяма сигурност на нашите деца.

За лечение на граждани са предвидени 50 000 лв., които се разпределят на кандидатстващите по решение на Общински съвет по „Правилник за реда начина и условията за предоставяне на еднократни финансови помощи в полза на граждани на Община Хасково“, където допустимата максимална сума е 2 000 лв. в случаи на изключително тежки здравословни проблеми. Повишението на тази сума би могло да бъде факт само след промяна на този Правилник от Общински съвет.

Съгласно изискванията в една сметка са предвидените средства за културния календар – 300 000 лв., за спортния календар – 150 000 лв. и за погребения на социално слаби граждани 31 000 лв. – изплащат се по 310 лв. на погребение.

Известно е, че за водоснабдяването на село Маслиново община Хасково е внесла проектната документация в МРРБ. Първият етап от водоснабдяването реализирахме със собствени средства на общината и предстои въвеждането в експлоатация. За целта са предвидени 15 000 лв. Общата стойност на обекта възлиза на 1 163 677.18 лв. В случай, че няма финансиране от МРРБ ще реализираме поетапно обекта с наши бюджетни средства.

За имота, предложен за проектиране на закрит плувен басейн към момента тече съдебно производство за разрушен върху него паметник на културата и докато трае това съдебно производство този терен не можеда се използва.

Подмяната на довеждащия водопровод до село Стамболийски следва да бъде осъществена от ВиК Оператора, на котого са предоставени ВиК активите за експлоатация и поддържка.

В случай на отчуждаване на имоти при прилагане на регулация при неотложна нужда ще бъдат осигурени необходимите средства за обещетения на собствениците.
Освобождаването от такса битови отпадъци само за компонента сметосъбиране и сметоизвозване, когато не се извършва тази услуга и когато имота не се използва, става чрез подаване на декларация от гражданите в края на предходната година. За останалите два компонента поддържане на обществени територии и депониране на отпадъци са предвидени по закона за местните данъци и такси и гражданите не могат да се освобождават от тях.

Във връзка с постъпилото предложение за изграждане на мост на канала в село Клокотница е наложително проучване и при необходимост проектиране.

За Младежки дейности са предвидени средства в бюджета на Младежки център в размер на 25 000 лева, сумата е същата като миналата година , тогава тя не бе изцяло усвоена. Предстои прецизиране на условията за участие.

След утвърждаване на бюджета средствата за ремонти ще бъдат определени обектите подлежащи на ремонт. Конкретните средства за ремонтите на улиците в селата ще бъдат определени съвместно от експертите в общината и кметовете на населените места.

Планирано е разширение на гробищния парк „Кенана“, също при възможност и разширение на гробищен парк „Македонски“. За обредния дом на гробищата в кв. „Македонски“ мнението на специалистите е, че тази сграда не може да бъде ремонтирана във вид отговарящ на съвременните изисквания. Това би струвало много повече от колкото построяването на нова сграда, съгласувана с всички необходими изисквания за подобна дейност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Учителката на Беливанов
Учителката на Беливанов
10.01.2019 13:12 13:12

Това нещо защо е толкова неграмотно написано. Като оставим настрани правописните грешки това са някакви несвързани изречения които само този който ги е писал е знаел какво казва автора. Не допускам че хасково инфо сте толкова неграмотни. От общината ли е този текст. Моля уточнете. Да се знае кой не е ходил на училище

Анонимен
Анонимен
10.01.2019 13:26 13:26

То пише – Ето и пълният отговор на кмета, както и по останалите предложения за повече пари за спорт, култура и ремонт на улици

ВСЕВИШНИЯ КЕНАНЕЦ
ВСЕВИШНИЯ КЕНАНЕЦ
10.01.2019 14:30 14:30

Кмета дава пари за срорт и то много а за охрана на училищата няма Абе Беливанов при социализма имаше ред и в училищата бе спокойно Родителите бяха спокойни за децата си Сега училищата са ЗВЕРИЛНИЦИ бе кмете как можеш да откажеш охрана Виж го ти дъртягата Той си мисли че в училищата е като в общината –седи охраната и не те пуска -при кой отиваш защо отиваш имаш ли паспорт и т н и т н мотат те до побъркване Защо За да се кефят общинаритке като че ли са извънземни и да не им нарушим спокойствието

възмутен
възмутен
10.01.2019 20:31 20:31

Прав е кенанеца мотат те до побъркване а в същото време гледаш по коридорите се шмиткат разни каки носят от стая в стая кафета и се питаш тия работят ли или си попаднал в САНАТОРИУМ Но нищо остана им още малко и да вървят на майната си после

Back to top button