Хасково

Предлагат за обсъждане две нови специалности в Гимназията по туризъм

От хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ са провели анкета сред местните работодатели преди да изберат специалностите за следващата учебна година.

Това стана ясно на проведена кръгла маса на тема „Професионалното образование и бизнесът“ с участие на Регионалното управление на образованието, представители на туристическия бранш, ръководството на гимназията и представители на обществения съвет към училището. Всички работодатели посочват, че срещат големи трудности при набирането на кадри, обобщи данните от проучването заместник-директорът Бинка Гаджева. Директорът Пенка Георгиева изрази желанието на училището да е адекватно на търсенето на кадри от страна на бизнеса.

Кръгла маса

В новия план-прием на Гимназията по туризъм се предлагат за обсъждане две нови специалности. Едната е „Съдебна администрация“, като преди това от училището са получили заявка от Окръжен и Административен съд, Окръжна прокуратура и от хасковски адвокати. Другата предлагана специалност е „Рекламна графика“, като тя ще подготвя кадри за IT сектора. И двете са с разширено изучаване на английски език, а училището разполага с необходимите преподаватели. От бизнеса посочват като много необходими кадрите от традиционните за гимназията специалности „Кетъринг“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение“ и „Организация на хотелиерството“. От Туристически информационен център изразиха задоволството си от съвместната работа с гимназията и настояха за прием на ученици в професия „Екскурзовод“. От най-големия хлебозавод в града също изявиха желание за съвместна работа с училището.

Началникът на Регионалното управление по образование Христина Боева подчерта, че учениците трябва да са мотивирани да останат да работят във фирмите на местно ниво. Присъстващите на срещата работодатели посочиха успешната си работа в партньорство с гимназията по туризъм. На финала на форума те подписаха и споразумения за съвместна дейност с училището.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button