Хасково

Фирма от санирането осъди община Хасково за над 74 000 лв.

Софийската фирма „Архкон проект“ осъди община Хасково за неразплатени дейности за общо 74 531 лв., става ясно от решение на Хасковския окръжен съд.

Фирмата е била изпълнител по договор за възлагане от обществена поръчка за извършване на обследвания във връзка с изпълнение на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради на територията на община Хасково. В изпълнение на този договор фирмата e осъществила две дейности.

Първата е обследвания за установяване на техническите характеристики и изготвяне на технически паспорт. Втората е обследване за енергийна ефективност и сертифициране, които се извършвали преди същинското саниране на сградите. Фирмата е извършила дейностите, но не е получила пълно разплащане.

Община Хасково оспорва предявените искове и ги намира за неоснователни като се посочва, че не можела самостоятелно да се разплаща по програмата, тъй като не действала самостоятелно, а това се извършвало от банката за развитие, въз основа на фактури издадени на сдруженията на собственици и след проверка от областния управител.

Съдът обаче счита, че страна по договора със софийската фирма е общината, а нейните договорни отношения с други субекти, като банката за развитие, МРРБ и сдруженията на собствениците, нямат отношение към спора.

Така община Хасково е осъдена да заплати 39 613 лв. с ДДС за извършени и изцяло неизплатени дейности от договора по обследване за установяване на техническите характеристики, технически паспорт и енергийна ефективност по националната програма заедно с лихви.

Общината трябва да заплати и 34 918 лв. за частично неразплатени дейности по установяване на техническите характеристики, технически паспорт и енергийна ефективност за 37 възложени обекта на територията на община Хасково заедно с лихви.

Общината ще трябва да изплати на фирмата и 6 697 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button