Хасково

Започна отначало делото за убийството на Банев, близките поискаха 500 000 лв. кръвнина

Делото за убийството на Людмил Банев започна от начало в Хасковския окръжен съд с разпоредително заседание.

До тук се стигна след като Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Веселин Радев и Ивайло Митев за убийството на Людмил Банев, което беше извършено на 28 август 2016 г. зад театъра в Хасково. Haskovo.info припомня, че убийството стана през нощта. От записите на камери за наблюдение, подкрепени от свидетелски показания, се виждало, че Веселин намушква смъртоносно с нож жертвата, но преди това и след това удари с палка му нанася Ивайло.

На 19 януари миналата година Хасковският окръжен съд призна за виновни Радев и Митев в убийството на Банев. Радев беше признат за виновен, че в съучастие с Митев умишлено е умъртвил Банев и е осъден на 17 г. затвор при първоначално строг режим. Митев също беше признат за виновен, че в съучастие с Радев умишлено е умъртвил Банев и е осъден на 11 г. затвор при първоначално строг режим. И на двамата им се приспадна времето през което са били в ареста. Отделно, хасковските магистрати отсъдиха, че Радев ще трябва да плати на майката на убития Славка Банева кръвнина в размер на 80 000 лв. с лихвите. Митев ще трябва да плати на майката 50 000 лв. Радев ще трябва да изплати кръвнина и на жената на жертвата Светлана Костова и на детето й в размер на 130 000 лв., а Митев ще трябва да изплати кръвнина на жената и детето в размер на 80 000 лв.

Според пловдивските магистрати мотивните съображения на хасковския съд не отговарят изцяло на стандартите за проверка, правилна оценка и анализ на доказателствените материали и за разкриване на обективната истина. Апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Хасковския окръжен съд.

Днес като граждански ищци бяха конституирани жената на Банев – Светлана Костова и майка му – Славка Банева, която е и частен обвинител. По отделно те поискаха кръвнина от двамата подсъдими в общ размер на 500 000 лв., заедно с лихвите от деня на убийството.

Адвокатът на Ивайло Митев поиска изменение на мярката му в по-лека – домашен арест, защото вече са минали 2 г. и половина и не се очертава делото да свърши за 3 г. Съдът отхвърли искането с мотивите, че има опасност Митев да се укрие или да извърши друго престъпление и заради обремененото му съдебно минало. Съдиите отхвърлиха като преждевременно и искане за извършването на следствен експеримент.

Следващите заседания са насрочени за 14 и 15 февруари, когато ще бъдат разпитани общо 20 свидетели.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ники
Ники
16.01.2019 19:43 19:43

Trqbva da izgniqt v zatvora.Maikavi i boklycite.Az htevi naragam s noj.

Сергей
Сергей
16.01.2019 20:11 20:11

За един зомба стига толкова лежано. Свобода

Ivan
Ivan
19.01.2019 19:17 19:17

Tiq narkomanceta ako gi zbaram nqkade osobedno p.o. zatvorite dasi zimam pamper si

Back to top button