Спецакция срещу чужденци и в Хасково, превеждали големи суми пари на терористи

Хасково

Специализирана акция се провежда на територията на София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч, съобщават от прокуратурата.

Специализираната прокуратура провежда разследване срещу група чужди граждани за престъпления против Републиката. В акцията участват ДАНС и ГДБОП.

Чужденците са извършвали нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т. нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България е задържан в София. Той е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, 32 000 евро и други вещи.

Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз.

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.