Хасково

Общината: При най-масовите автомобили в Хасково данъкът се вдига с 3 до 5 лева

Предложение за промяна в наредбата за определяне на местни данъци в частта за автомобилите ще гласуват в петък общинските съветници в Хасково. Тя е необходима заради промените в закона за корпоративното и подоходно облагане в страната.

Според директора на общинската данъчна служба Румен Тинчев колкото по-стар и по-мощен е един автомобил, толкова повече ще се вдигне налогът му, но имало и случаи, в които сумата щяла да бъде по-ниска от досегашната. Предложението било възможно най-ниско като стойности, категорични са от общинската администрация.

Това, което се променя на практика е, че освен възрастта и мощността на автомобила в определянето на данъка ще участва и екологичната му категория. Колкото по-висока е тя, толкова по-малко ще се оскъпява налогът.

Haskovo.info поиска примери, за да бъде информацията достатъчно полезна. От общинското данъчно дадоха два, според тях това са най-масовите случаи. При автомобил с мощност около 50 киловата и възраст над 14 години досега данъкът е бил 32,50 лв. С промените той се вдига на 35,75 лв. Ако автомобилът е с мощност около 60 киловата, досега собственикът му е плащал 52,20 лв годишно, а новата сума е 57,42 лв.

Доста по-сериозна разлика обаче ще има при служебните автомобили, които са хомолокация N1 и се водят товарни. Това са автомобили с тегло до 3,5 тона. В повечето случаи става въпрос за така наречените „баничарки“. Досега те плащаха данък, който се изчисляваше само на база товароносимост и рядко стигаше повече от 10-20 лева на година. При тези автомобили данъкът вече ще се изчислява както при леките коли и вече ще бъде между 5 и няколко десетки пъти по-висок.

Докладната записка с промените можете да видите Тук.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
John
John
21.01.2019 19:46 19:46

пълни лъжи, увеличението е минимум 40%, за мпс-та с евро 1,2,3 +120%, без промяна е само за евро 4 при които не им се признаваше катализатора заради повече киловати.

Back to top button