Регионалният исторически музей подреди военна изложба в Харманли

Любопитно

Регионалният исторически музей в Хасково гостува с изложба в Харманли. Тя е под надслов „Хасковските полкове през Първата световна война“, съобщават от музея.

10-те фотоплатна разказват за участието и героизма на Хасковския, Харманлийския и Търново-Сейменския полкове на фронтовете през 1915-1918 г. Изложбата е подредена в Културния център на Харманли и може да бъде видяна до края на януари.

Трите военни съединения се включват във войната за освобождението на българските земи от самото начало. Шести харманлийски полк мобилизира 645 кавалеристи и е включен в състава на Конната дивизия, командвана от ген. Иван Стойков. В началото на военните действия Десети родопски полк наброява 5427 войници, подофицери и офицери, а 30-ти Шейновски полк мобилизира 4677 военни. Двата полка са част от Втора армия командвана от ген. Георги Тодоров.

Изложбата беше открита от проф. д-р Цонка Каснакова, директор на Историческия музей в Харманли и от д-р Красимира Узунова, главен уредник в РИМ-Хасково.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.