Заради многото болни в Хасковско: РЗИ изпраща проби за грип до националната лаборатория в София

Хасково

Заради повишаването на острите респираторни заболявания в Хасковска област Регионалната здравна инспекция е предприела вземане на проби от лица с вирусни инфекции, съобщават от инспекцията.

Пробите ще се изследват в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести. През последната седмица в РЗИ са регистрирани 164 случая на остри респираторни заболявания, при 98 случая през предходната седмица. РЗИ ежедневно следи стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприеме съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция. Днес се очаква среща с общопрактикуващите лекари, след която могат да бъдат взети мерки.

От РЗИ съветват да се избягват затворени пространства, където се събират много хора, често проветряване на помещенията, където престояват повече хора, избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. Нужно е и спазване на добра лична и обществена хигиена. Препоръчва се заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.

Междувременно, от Националния център по обществено здраве и анализи съобщават, че през седмицата в Хасковско има регистрирани още 22 случая на варицела, по един на остър вирусен хепатит и туберкулоза и девет на гастроентерит.

8 коментара

  • Ей качуци мръсни, чифлик терлик да ти опасен веждите . Ще викна @martyyy_____(Instagram) от д град да ви натроши каната. Борсуци малки.

  • господин кмете моля ви са дайте таз ваканция и да одим вкъщи. оти целия клас е болен едвам издържаме здравите. ГОТОВ СЪМ ДА УМРА НО НЕ И ДА СПРА, ЯСНО?

  • 5 годишно дете почина в болница в Благоевград от усложнения след грип.. Това ли трябва да се случи и тук че да се предприеме нещо… Всички да се разболеят за да ви запълнят шибаните бройки че да се обяви епидемия…това трябва да се прави превантивно, а не след като всички са натръшкани!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.