Хасково

600 вече декларираха доходи, 1.5 млн. лв. са събрани през ПОС терминалите на НАП в Хасково

Над 600 са подадените данъчни декларации от началото на тазгодишната кампания, съобщи на пресконференция директорът на офис Хасково на НАП Атанас Запрянов.

280 от декларациите са подадени с ПИК, а 175 с електронен подпис. През миналата година е отчетен сериозен интерес към ПИК, като са получени 4653 кода, което е с 1200 повече от предходната година. За първите 20 дни на тази година са дадени 211 кода. Сега очакванията са половината от годишните декларации да бъдат подадени с ПИК или електронен подпис.

НАП

Подалите декларации до края на месеца ползват 5% отстъпка, но не повече от 500 лв. Те трябва да са си платили дължимия данък и да нямат просрочени задължения. Вече 42 лица са се възползвали от данъчните облекчения. От 1 февруари данъчни декларации ще могат да се подават и в 19 пощенски станции в областта.

До 1 април се декларира корпоративният данък, като 210 вече са сторили това. Кампанията за физическите лица продължава до 30 април.

През ПОС терминалите на НАП за миналата година са събрани 1 530 000 лв. Нараства интеръсът към тях, защото плащанията се извършват бързо, без такси и на момента се заверява данъчно-осигурителната сметка.

С вдигането на минималната работна заплата на 560 лв. вноската за здраве вече е 22.40 лв.

До 30 април НАП ще работи с плаващо работно време – без обедни почивки. В последния ден ще се работи, докато има чакащи хора.

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). За целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button