Хасково

62 дни със запрашен въздух в Хасково през миналата година, в Димитровград – 35 дни

62 дни с превишения на средноденонощната норма на фините прахови частици е имало през 2018 г. в Хасково, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите. За сравнение през 2016 и 2017 г. са регистрирани по 69 дни с превишения в Хасково.

В Димитровград също се отчита положителна тенденция към намаляване броя на превишенията за средноденонощната норма, където през 2017 г. са били регистрирани 48, а през 2018 г.- 35 дни. През последните две години няма превишение и на средногодишната норма. Концентрацията на фините прахови частици в региона през 2018 г. е била под средногодишната норма от 40 мкг/м3, отчитат от РИОСВ. Постигнатото подобрение през последните три години е в резултат на изпълнение на заложените мерки в актуализираните програми за качество на въздуха на общините Димитровград, Кърджали и Хасково и газифицирането на част от промишлените предприятия, домакинства и обществени сгради, допълват от Екоинспекцията.

От началото на 2019 г. по показател фини прахови частици са отчетени 5 превишения в Димитровград. Към момента няма данни за броя превишения в Хасково, тъй като пунктът е ръчен и резултатите излизат със известно закъснение.

Запрашаването на въздуха се регистрира през есенно-зимния период и се дължи на повишеното потребление на твърди горива в битовия сектор и характерните за сезона безветрие, мъгли и температурни инверсии, създаващи условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой.

Междувременно, от РИОСВ съобщават, че стартира ежегодният конкурс за общини, кметства, училища и детски градини „Чиста околна среда 2019 г.“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
МАРУЛ
МАРУЛ
23.01.2019 13:45 13:45

И ко?

Вичо Таксито
Вичо Таксито
23.01.2019 21:14 21:14

Живея под наем на ул.Пирин 2, от западната страна, зад блока, има една редица гаражи и от 2-3 редовно пуши, горят печки на дърва, въглища и кот вкачат. Пуши и не може да си отворим прозорците и да си проветрим, кой може да вземе отношение? Общината или РИОСВ?

Back to top button