Кастрираха първите 6 бездомни кучета в приюта в Хасково, зоодоброволци поискаха постелки за животните

Хасково

Приютът за времнно настаняване на бездомни кучета в бившата станция ОСМА срещу Бирената фабрика в Хасково заработи официално.

Вече са заловени и са кастрирани първите 6 бездомни кучета. Те са заловени на различни места в Хасково – на улица „Стара планина“, „Червена стена“, на „Кенана“. Две от тях са женски, а останалите са мъжки. Залавянето става с пистолет с упойваща стрела. Кучетата се транспортират до приюта със специализиран автомобил с клетки. Те престояват ден-два, докато се успокойт, след което се кастрират, обезпаразитяват, поставят им се ушни марки и микрочип. След няколко дни животните се връщат от местата, където са заловени. Ако кучетата са хванати в района на училища, детски градини или болницата, те се пускат в други райони, разказа пред Haskovo.info управителят на приюта Тодор Тодоров. В приюта работят общо 8 човека, има по двама нощни пазачи и гледачи, шофьор и ветеринарен лекар.

Приют

Предвидени са 10 клетки за заловените животни. Има и три клетки в изолатор, които са за болни, ударени и бременни животни. Към приюта е оборудвана и операционна. За животните е осигурена храна и вода.

Приют

При откриването на приюта присъстваха и хасковски зоодоброволци. Те поискаха за животните да бъдат осигурени скари или постелки, върху които да лежат след кастрацията. От общината обясниха, че сега всичко отговаря на изискванията, но ще проверят дали може да се поставят постелки.

Приют
Управителят Тодор Тодоров

Изграждането на приюта е за около 49 000 лв. За неговото изграждане се говори от 2 г. и половина, но основно процедурни пречки забавиха неговото заработване. Кметът Добри Бливанов заяви, че се надява с приюта във времето да бъде решен проблемът с бездомните кучета в Хасково. Той посочи, че в областния град има бездомни кучета с няколко марки – от други общини. Зоодоброволците пък призоваха гражданите да не изоставят кучетата си, защото така се стига до увеличаване на популацията им на улицата. Злонравите кучета ще бъдат евтаназирани. Това ще става с доказване, че кучето е зло и след съгласие от зоодоброволците.

Залавянето на кучетата става след сигнали на граждани и при дежурния в общината, но и по наблюдения на екипа на приюта.

21 коментара

 • Зоодоброволците в качеството на какви, ще определят кое куче е зло.По колко кучета са отгледали,че са такива разбирачи.Повече ми намирисва,че добре се справят с усвояването на пари от разни фондове.Поредните хрантутници.

 • А относна кмета,дето се е изтипосал там.Хората заводи откриват той приют.Потенциала му такъв.За тези години да беше се научил,като не можеш да помагаш ,поне не пречи.

 • „…пускат се на други места….“

  В Узунджово има маркирано куче вече. Много по лесно се решава проблема с бездомните кучета ,като се пускат по селата. Там хора не живеят….там няма детски градини….няма училища…. Поредната работа свършена по нашенски !

 • Някой може ли да ми отговори по какъв начин да се предпазим от бездомните кучета,заради които не можем да се движим спокойно пеш отивайки или прибирайки се от работа???

 • До Пародия
  Като спрете да ги изхвърляте,така както си изхвърляте фасовете и боклуците примерно 😉

  • Тези като мен които не са изхвърляли като им писне ще намерят начина да се защитят…. не е нормално до всяка детска площадка да лежат по 2 3 кучета ,не е нормално отивайки на работа да заобикаляш като луд само и само да не те залаят или нападнат глутница от 5 6 кучета.Тези като нас ще намерят начина да се защитят,защото стана ясно ,че не може да се разчита на общината.

 • Съгласна съм, че някои от кучете са опасни. Но истината е, че те са такива заради отношението на хората към тях. Няма лоши кучета, има лоши стопани!!!! Приемете го най-после!

 • Този приют с голям капацитет. Кучетата от центъра на града ако побере би било чудесно.

 • Силно се надявам да не се отбива номера, защото проблема е наистина много сериозен.

 • Приют не означава ли , пребиваване кучетата там , докато някой не ги осинови или прочие ? В София има огромен такъв и там е така ..

 • За съзаление сами трябва дасе сравяме с тях закони никакви . на никой ли нему пука за децата много се надявам някой от горе даги накаже

 • Мене най-много ме притеснява кучкарката съ сините обувки. Тя вче и за кастрация не става, защото отдавна и е пресъхнал бунара! Подложете я на евтаназия с всичките и любими кучета…

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.