Съветниците отложиха бюджета, нямало ги предложенията от обсъждането

Хасково

Общинският съвет отложи гласуването на бюджета на община Хасково за 2019 г. за следващото заседание.

Предложението дойде от председателя на бюджетната комисия при общинския съвет Даниел Гаргов от ГЕРБ. Мотивът е, че в проекта за бюджет не са вкарани предложенията, направени на общественото обсъждане. Сред тях бяха за увеличаване на парите за спорт, култура, младежки дейности, залагането на еднократна помощ за новородени в общината. Съветниците предлагат заедно с общинската адмиинистрация да прецизират проекта за бюджет, преди да го разгледат на следващата сесия.

Кметът Добри Беливанов заяви, че ако бъдат включени всички предложения от общественото обсъждане ще са необходими още над 2 млн. лв. Той посочи, че не е против еднократната помощ за новородени, но първо трябва да се проучи какви средства ще са необходими. Той призова общинските съветници, когато предлагат да посочат от къде ще дойдат парите и какво да се отреже. Беливанов определи сегашното предложение за бюджет като оптимално, а за някои предложения каза, че са популистки и на някои хора им се мяркали пред очите „сърпчета и чукчета“.

Според Гаргов в предложения от общината бюджет нямало визия и диалог. Той изрази притесненията си от нарастващите разходи за работни заплати, без действия за оптимизиране. Според него предложение за закупуване на паркоавтомати е в правилната посока, ще освободи хора и ще даде ефект години напред. По неговите думи повече от половината капиталови разходи е трябвало да се свършат през предходните години. Той призова в бюджета да се добавят по-значими дейности.

Георги Пеев от Коалиция „За Хасково“ подкрепи Гаргов, но изрази сериозните си опасения, че новият бюджет няма да бъде приет и ще се работи с този от 2018 г. Това щяло да доведе до преизпълнение и лудо харчене в годината на избори.

В крайна сметка съветниците приеха гласуването на бюджета да бъде отложено с 35 гласа „за“ и 3 – „въздържал се“.

2 коментара

  • Неприемането на бюджета не е никакъв проблем, работи се с бюджета от 2018 и да прав е този г-н Пеев. ако бюджета е по голям от предходната година, един вид има излишък ..могат да правят с него каквото си искат. „Не знам какъв е бил проблема обаче едно чешене на езици и мерене на п…ки. Реален проблем от неприемането няма

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.