Вдигнаха данъка на старите и лекотоварните коли в Хасково и заплатите на селските кметове

Хасково

Общинските съветници приеха предложението на кмета Добри Беливанов за промяна в наредбата за определяне на местни данъци в частта за автомобилите. Тя е необходима заради промените в закона за корпоративното и подоходно облагане в страната.

Според промените, колкото по-стар и по-мощен е един автомобил, толкова повече се вдига налогът му. От общината посочиха, че предложението било възможно най-ниско като стойности. Това, което се променя на практика е, че освен възрастта и мощността на автомобила в определянето на данъка ще участва и екологичната му категория. Колкото по-висока е тя, толкова по-малко ще се оскъпява налогът.

По данни на общината автомобилите са 36 746. Няма разбивка колко обаче са лекотоварните до 3.5 тона. Според Коалиция „За Хасково“ тук увеличението е в пъти, защото те вече се приравняват към леките автомобили. Беше даден пример с микробус до 3.5 тона, 130 конски сили, за който ако сега е плащано 40 лв., сега данъкът може да скочи до 200 лв.

Докладната записка с промените, която беше подкрепена с 30 гласа „за“ и 8 – „въздържал се“, можете да видите Тук.

Общинският съвет гласува и предложението на Беливанов за увеличаване на заплатите на селските кметове с 10%. Имаше коментари, че това е закъсняло и се прави в година на избори.

7 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...