Хасковската болница с награда за лечение на инсулт с тромболиза, спасиха и 39-годишен мъж

Хасково

Неврологично отделение на МБАЛ – Хасково е спечелило втора награда от Третата национална среща за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в Пловдив, съобщи началникът на отделението д-р Анна Стоянова.

Наградата се връчва заради практикуваното от миналата година лечение на инсултите с тромболиза. Призът е заради положения труд и успешната 2018 г., допълни д-р Стоянова. При тромболизата в организма на пациента се вкарва лекарство, което стопява тромба.

През миналата година в отделението са извършени 24 тромболизи, като 18 от тях са успешни. Неуспешните се дължат основно на това, че тромбът в кръвоносния съд е бил много голям. Тогава той трябва да се отстрани механично, но тази манипулация не се извършва в Хасково, а само в 4 болници в страната. От началото на тази година в Хасково са извършени още 4 тромболизи, като всички са успешни. През миналата година е извършена успешна тромболиза и на 39-годишен мъж.

Най-младият пациент с инсулт в отделението пък е на 34 г. Д-р Стоянова допълни, че инсултите зачестяват през есенно-зимния сезон.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.