Любопитно

Терариумът в Минерални бани ще показва и местни влечуги

Терариумът в Минерални бани вече ще може да показва и местни видове, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Това става с разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Сега в терариума се отглеждат 16 вида екзотични влечуги, между които скален питон, тропическа гърмяща змия, обикновена боа, жълта анаконда и др. От РИОСВ са извършили проверка в терариума във връзка с Наредбата за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини и центровете за отглеждане и размножаване на защитени видове животни. Експертите са констатирали, че терариумът разполага с нужните условия за отглеждането на 12 двойки от видовете смок – пъстър, стрелец, мишкар и вдлъбнаточен, както и медянка, сива водна змия, пепелянка, змиегущер, дъждовник и зелена крастава жаба.

Голяма част от българските влечуги не се познават от населението и ги смята за опасни и много често ги избива, въпреки техния защитен статут. Повечето видове земноводни и влечуги в България са безвредни животни, които не застрашават човека. От друга страна за населението е полезно да различава опасните и отровните видове, за да знае как да се държи при среща с тях в природата. Това е основната причина Херпетологичното дружество да поиска отглеждането и излагането на местни видове в терариума, казват от РИОСВ.

Разрешителното за събиране на екземплярите е валидно до края на годината и очакванията са до тогава колекцията в терариума да се допълни с местни видове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ДЕЛЧО ДЪРВОДЕЛЕЦА
ДЕЛЧО ДЪРВОДЕЛЕЦА
28.01.2019 16:39 16:39

И кой ще иди да ги види, а и че да ги запомни, по-добре да се отпечатат листовки със снимки и да се поставят във всяко кметство, който иска ще иди да ги види там.

Back to top button