Рязко скочиха делата срещу млади дрогирани шофьори в Хасковско

Хасково

В последно време рязко са скочили делата срещу младежи за шофиране след употреба на наркотици, алармираха председателят на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова и председателят на Хасковския районен съд Пламен Георгиев.

Масово става дума за ученици и студенти на възраст между 18 и 23 г. Младежите считали, че след като са взели дрога, дори и една изпушена цигара с марихуана, в петък вечер, могат в събота да седнат зад волана. Съдиите предупредиха, че дрогата остава в организма 1-2 дни и се засича от теста за наркотици на КАТ.

За разлика от теста за алкохол тук няма стойности. Веднъж отчел наличие на наркотик в организма, шофьорът вече се подвежда под наказателна отговорност. Според съдиите младежите не си дават ясна сметка за това, че дори една условна присъда може да им попречи по-нататък в живота. Минималното наказание за шофиране под въздействието на дрога е 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Отделно има глоби и отнемане на шофьорската книжка. Вече имало и случаи на извършване на престъпление в изпитателния срок.

Заради зачестилите случаи на младежи, сядащи зад волана под въздействието на наркотиици, съдиите ще започнат беседи по училищата през следващите месеци.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...