Проучване: Повечето димитровградчани са горди с града си, искат по-добра работа и здравни услуги

Регион

Димитровградчани дават по-високи оценки за удовлетворението си от своя живот, отколкото българите като цяло: средно 6.1 по десетстепенна скала, в сравнение с 4,9 средно за България. Над 60% от жителите на Димитровград се гордеят със своя град.

Това показват данните от представително за града проучване, проведено през октомври 2018 г. от компанията за маркетингови изследвания НОЕМА в партньорство с ТРАКИЯ ТЕХ и с подкрепата на Община Димитровград. Проучването е проведено сред 720 жители на града чрез посещения в домовете и онлайн анкета за самостоятелно попълване, качена на сайта на общината. Данните са претеглени по райони на града – Център, Юг и Север-Изток.

Проучване

Проучването измерва индексите на удовлетвореност на гражданите в пет ключови за качеството на живот области – градска среда, сигурност, лично благополучие, работа и публични услуги. Индексите за всяка област обобщават резултатите на шест до десет под-индекса, измерващи дяловете на удовлетворените по конкретни индикатори, а обобщеният резултат от петте основни индекса съставлява общия индекс на града.

Най-високи обобщени оценки получават областите сигурност и градска среда, съответно с индекси 51 и 47. Сравнително по-ниски стойности получават индексите за работа (43), лично благополучие (40) и публични услуги (37).

По отношение на конкретните индикатори за удовлетвореност, гражданите на Димитровград дават най-високи оценки за: състоянието на семейните си отношения (71%), наличието на места в детските градини (67%) и достъпността на подходящи училища за децата (63%), от работната си среда (колеги и работни ангажименти – 62%), от липсата на сериозни финансови затруднения (61%), от ниските равнища на шум (61%), от обществените пространства и зелените площи на града (по 61%).

В същото време анкетираните смятат, че трябва да се положат усилия по отношение подобряване на възможностите за намиране на добра работа и добра професионална реализация, здравините услуги, ефективността на е-услугите и достъпността до добри жилища.

По почти всички показатели, жителите на район Север-Изток (кварталите „Изток“, „Марийно“, „Вулкан“ и „Черноконево“) изразяват много по-ниска удовлетвореност, в сравнение с жителите на районите Център („Дружба“, „Димитър Благоев“, „Раковски“, „Каменец“) и Юг („Христо Ботев“, „Славянски“, „Габера“).

Данните от проучването показват, че Димитровград има добри шансове да привлече млади активни хора като нови жители. Младите хора и хората, в чиито домакинства живеят деца, изразяват по-висока удовлетвореност по отношение на наличието на места в детските градини, ниските равнища на шум, социалните си контакти, баланса между работа и свободно време и от живота си като цяло.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...