Регион

Допълнително командировани полицаи вардят гръцката граница от мигранти

12 500 мигранти са се опитали да влязат незаконно в България през миналата година. От тях 4 600 са на българо-гръцката граница, като увеличението е с 6 пъти в сравнение с предходни години.

Това съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков. Заради засиления миграционен натиск там са командировани допълнително полицаи. 842 пък са задържаните през годината за незаконно преминаване на границите.

Граница

Информацията беше изнесена по време на посещнието на ГКПП „Капитан Андреево“ на министъра на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания Ингер Стьойберг и вътрешния министър Младен Маринов. Според Стьойберг България върши огромна работа в полза на Европа и гарантира сигурността на външна граница на ЕС.

„Управлението на миграционните процеси е много важно за сигурността на цяла Европа. Нашата цел е да покажем на партньорите от ЕС, че гледаме сериозно на задачата, която България има и охранява надеждно външната граница на ЕС“, подчерта министърът на вътрешните работи.

На терен датската делегация се запозна с всички технически и възпрепятстващи съоръжения, част от тях изградени с помощ, отпусната от Европейската комисия. В реално време бе демонстрирано как взаимодействат служители и представители на министерствата на Гърция, Турция и България. По време на разходката им по оградата дори прелетя хеликоптер.

Въпреки че на места оградата видимо изглежда крива, Младенов подчерта, че тя е в изправност по цялата си дължина. Той припомни, че при установяване на неизправности областните управители имат ангажимента да ги отстраняват. А до отстраняването на проблема, охраната се усилва с технически средства и физическо присъствие, така че да не се допусне слабост в цялата система. Видеонаблюдението работи и в момента се надгражда последния модул за сензорното обезпечаване, допълни вътрешният министър на България.

Снимки: Хаиг Карекинян

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button