Бизнесът в Хасково иска училищата да подготвят шлосери, заварчици и кадри за заведения

Хасково

Бизнесът в Хасково има нужда от квалифицирани работници и поиска от управлението по образование нови паралелки в гимназиите в града. Сред най-необходимите професии са шлосери, заварчици, готвачи, бармани, сервитьори и шивачи коментира пред Haskovo.info началникът на Регионалното управление по образование Христина Боева.

Новият държавен план прием на училищата в 8 клас беше обсъден между представители на бизнеса и образователните институции на предварителна работна среща на Комисията по заетост към областния съвет за развитие в Хасковска област, председателстван от Станислав Дечев.

Целта на срещата е била да се чуят нуждите на бизнеса от кадри, както и какви специалности могат да предложат училищата, уточни Боева. Тя каза, че бизнесът във всяка община на региона има специфична нужда от кадри. Училищата също имали нагласата да се съобразят с някои от изискванията. Очаква се обявяването на нови специалности, както и отпаданато на някои от досегашните. План-приемът се очаква да бъде разгледан детайлно и утвърден през февруари.

15 коментара

 • Трябва да се намалят паралелките в ЕГ, да се закрият двете СУ и да станат ОУ, Да се обединят АВТО и Механо, както ПГЛП и Туризма и така. Броя на децата е намалял, а ЕГ- 7 паралелки, СУ- тата и те барабар Петко с мъжете.

 • Механото подготвяше такива кадри и имаше база и стажове .Завършваха дипломирани ученици с разряд , асансьорни техници ,електро ,шлосери , заварчици и стругари .Сега какво има ?????

 • Трябва да се увеличи броя на депутатите в парламента , увеличение на броя служителите в областните администрации и общини и тогава нещата ще се оправят !!! Да мислят, да коментират, да правят кръгли маси и предлагат откъде аджеба да намерим кадри. Клона на който седите не разбрахте ли ,че е отрязан !!!

 • На бизнесът му трябват тъпаци? По принцип с правилните хора разговарят, но те няма как да убедят нас, за нашите деца…

 • Дори и да обучите хора като не давате заплати ще бягат навън. Майките ви няма да споменавам въпреки че заради тяхното ИЗСИРАНЕ 2 милиона българи избягаха навън.

 • Българи. Купувайте от западни фирми всичко. Дори тоалетна хартия. Масло. Сирене. Кашкавал .Хляб ако трябва. Всичко. Нека фалират алчните гъзове и станат редови работници като нас. Щом не ценят труда на работника да фалират. Поне ще се учовечат. Фалирал българин е мазен като цигански гъз. Аз познавам такива. Преди гледаха звездите сега гледат земята. Голям кеф да видиш насран самозабравил се чорбаджия който на всичкото не може и да работи

 • Бизнесмените наготово искат кадри . Нека дават стипендия на учениците, за да се обучават в необходимите специалности . Да подпомогнат училищата, защото базата е от 1970 година .
  И тогава могат да искат

 • А бизнеса заплати мисли ли да дава или само ще се пъчи със скъпи коли и имоти . Е затуй не можете да си намерите кадри щото лакомията ви е голяма

 • Значи техните деца мениджъри а нашите шлосери. Що не се е- бе-те изодзадзе

 • То пък биснес,то,пък чудо!То ,пък училища!То ,пък учители,то,пък,ученици!То,пък свят настана….Мааамаа миия!!!Незнам дали простотията стана заразна или малоумщината надделя,но деградацията е факт….късно е за порядки,рано е за акъл!…..

 • Един бизнесмен хасковски Бек имал автомиЙкЪ .Не само за това,че си мия редовно колата,но и се познаваме лично с тези бизнесмени ,заходих таммм.Единият път си заварвам колата със счупена пренадлежност,няма да навлизам в подробности.Та от там на сетне,вече не ми требват такива бизнесмени…та по темата,квито бизнесмените,такива и кадрите и училищата.Хайде със здраве!

 • Да въведат и курсове за готвач а не да ходим в други градове където има такъв център готвачите са търсени навсякъде по курортите взимат по 2000-3000 лева

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...